Musikk

Vil ikke bli popstjerne

Musikkbransjen i Norge snakker foreløpig lavt, men i store ord, om multitalentet Daniela Reyes Holmsen. 16-åringen fra Asker har ikke hastverk.

Vi treffer Daniela Reyes Holmsen på Kaffebrenneriet i Asker dagen etter at hun kom hjem fra Ungdommens kulturmønstring, hvor omlag 500 talenter innenfor musikk, dans, foto, kunst og skriving satte hverandre i stevne.

– Det var veldig inspirerende­ å oppleve andre former for kunst og møte ungdommer med det samme interessefeltet. Ofte blir det slik at jeg tenker og spiller musikk nesten hele tiden, alt fra Beatles til klassisk musikk. Jeg er fast bestemt på å bli musiker, men skal fullføre de tre årene på Rud videregående. Der er mamma­, pappa og jeg helt på linje, smiler 16-åringen.

UNGE TALENTER: Les flere intervjuer i denne serien her

Egen stil

Låtene hun skriver er ofte med den nokså sjeldne kombinasjonen av akkordeon (trekkspill) og loop-station, en boks som lar deg legge musikken i flere lag ved å spille den i loop.

– Jeg prøver ikke å høres ut som andre, jeg vil ligne mest mulig­ på meg selv, sier Daniela.

Første gang hun skrev en sang, var hun 13 år. Det ble raskt flere. Etter en stund viste hun dem til moren, artisten Maj Britt Andersen, som syntes de var veldig fine.

– Hvordan blir sangene dine til?

– Jeg starter med å skrive sangen for gitar og sang, så jobber jeg ofte videre med arrangementet. Deretter planlegger jeg nøye hvordan jeg skal fremføre sangen på scenen. En sang kan for eksempel arrangeres med at jeg looper gitaren og legger på en rytme jeg liker. Deretter litt bass, før jeg legger på akkordeon - og sang oppå det igjen. Når jeg til slutt gjør alt dette live på scenen, kalles det multitasking, som krever mye konsentrasjon. Men det er veldig gøy.

LES OGSÅ: Vil bli Norges Rihanna

Eget tempo

– Hva gjør det så gøy?

– Musikken virker veldig sterkt på meg. Jo mer jeg øver og spiller konserter, jo mer fornøyd blir jeg. Skulle jeg likevel bli litt lei, tar jeg bare et par dager fri, så er jeg i gang igjen. Musikk er ingen hobby, det er en lidenskap.

– Hvorfor har vi ikke sett deg i Idol?

– Det har aldri vært en del av drømmen min. Hadde jeg gjort det bra i Idol, ville det sannsynligvis gått fort opp og like raskt ned. Jeg vil utvikle meg i mitt eget tempo, og slik jeg selv ønsker­ det. Dessuten har jeg ikke noe ønske­ om å bli popstjerne, det er musikken­ som er drivkraften. Alt styret rundt et program som Idol, ville sikkert også gjort at jeg ikke fikk øvd nok.

LES OGSÅ: Ludvig satser klassisk

Savnet trekkspilltonene

Trekkspillet hun har spilt på siden­ femårsalderen, kalles akkordeon­. Hun spiller både solo, med orkester og kammergrupper, og konkurrerer både i distriktsmesterskap og NM.

– Da morfar døde, savnet hele familien trekkspilltonene hans. To år senere, da jeg var fem år, meldte mamma meg på et trekkspillkurs så jeg kunne­ føre arven videre. Snart var trekkspilltonene­ tilbake i familien, sier Daniela.

Det har aldri manglet på musikalske impulser i familien Holmsen. Moren Maj Britts barnemusikk er kjent. Faren Geir Holmsen har foruten å lage musikk til kona, en fortid i jazzpopbandet Jon Eberson Group. Farfaren Holm Holmsen var med å starte Norges første kristne, rytmiske ungdomskor, Crossing. Tanta Inger­-Lise Rypdal, var norsk pop-dronning på 1960-tallet.

– Ingen i familien min har pushet­ meg til å satse på musikk­. Musikken har bare vært der, hele tiden. Jeg har alltid vært med mamma og pappa på jobb. I starten sang jeg i barnekoret bak mamma, men nå spiller jeg i bandet hennes, sier Daniela.

LES OGSÅ: Denne helga viser Iver (18) film på amerikansk festival

Energisk

Daniela Reyes Holmsen er født i Colombia, og var tre måneder da hun kom til Norge. For noen år siden var hun en tur tilbake i landet.

– Jeg er ikke så opptatt av musikken­ i Colombia. Men jeg er imponert over hvor mye energi­ og glede folkene har, nesten uansett levevilkår. Jeg håper at colombianernes­ energi kan høres­ litt i musikken min også.

Les mer om mer disse temaene:

Olav Solvang

Olav Solvang

Olav Solvang var kulturjournalist i Vårt Land i en årrekke, med særlig interesse for musikk. I 2019 utga han boka «Rytmer rett i hjertet - en beretning om den kristne populærmusikkens historie i Norge». Han anmelder populærmusikk for Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Musikk