Kunst

Vil ha mer kunst for helsas skyld

Eldre menneskers kulturbehov blir ofte glemt av kirken. Organistene holder sjelden konserter for de eldre, påpeker arrangør av årets Kirke-helsekonferanse.

– Vi har lenge visst at kunst, drama og musikk kan gi oss noe ord ikke kan. Kultur berører på andre måter, gjennom følelser og opplevelser. I helsevesenet ser vi effekten særlig hos psykisk syke, demente og utviklingshemmede, sier Rollaug Waaler.

Waaler er forstanderinne ved Haraldsplass diakonale stiftelse og en av motorene bak årets Kirke-helsekonferanse. Tema for konferansen, som arrangeres 16. januar i Bergen, er kulturens plass i pasientbehandling og folkehelse.

– Mye å gå på

Kultur som terapi og lindring er ikke noen ny oppfinnelse. Waaler ser likevel en økt interesse for koblingen mellom helse og ulike kulturuttrykk. Musikk er del av pasientbehandlingen på psykiatriske sentre og sykehjem.

– Tilbakemeldingene vi får fra musikkterapeuter er at dette fungerer. Flere institusjoner har ansatt slike terapeuter.

Samtidig kan både helsevesenet og kirken i større grad benytte seg av kultur i helseøyemed, for å nå hele mennesket, mener Waaler. Håpet er at årets konferanse skal gjøre at flere ser mulighetene.

– Jeg tror vi har mye å gå på. Økonomi er nok en viktig årsak til at kultur som forebygging og terapi ikke er mer utbredt, ikke direkte motvilje mot å satse.

Kirkens ansvar

I et debattinnlegg i Vårt Land utdyper Waaler mulighetene som finnes i samspillet mellom diakoni, kunst og kultur, både for bedre helse og for å nå eksistensielle behov. «Det finnes kilder i oss som blir vekket til live når vi spiller på lag med følelser, sanser og kropp. Hvordan kan vi spille på lag med disse kreftene?», spør hun og diakonirådgiverne Vetle Karlsen Eide og Asbjørn Finnbakk i innlegget.

Hva er kirkens rolle innen feltet kultur og helse?

– Kirken bidrar mye til fellesskapsbygging og forebygging av ensomhet med sine kulturtilbud. Men når mennesker blir gamle, blir de ofte glemt av kirken. Det er for eksempel ikke tradisjon for at organistene holder konserter for de eldre. De fleste som bor på sykehjem i dag, er medlem i Den norske kirke, understreker Waaler.

Salmedialog

Et av seminarene på konferansen tar nettopp for seg kirkemusikernes plass i pasientbehandling. Det er særlig rettet mot organister og kantorer. Mellommenneskelig varhet, troens rolle og det å våge å bevege seg ut på «tynn is», er stikkord.

– Kirkemusikeren er på mange måter en ubrukt ressurs, også utenom gudstjenestene, sier seniorrådgiver for kultur i Bjørgvin bispedømme, Ragna Sofie Grung Moe.

Seminaret vil vise hvordan kirkemusikken i større grad kan brukes som ressurs i samhandling med mennesker i ulike livsfaser. Mens musikkterapi et blitt et etablert fagfelt utenfor kirken, nøler mange kirkemusikere med å bevege seg inn i et terapeutisk landskap, tror Grung Moe.

– Det er forskjell mellom å spille en tradisjonell konsert med et fastlagt repertoar og å tre inn på et eldresenter og kjenne etter hvilken salme eller musikk som kan være god her og nå.

Alt i alt handler det om å gjøre den norske kirke relevant for flere, mener Grung Moe. Hun tror frimenighetene ofte har en litt åpnere struktur mellom musikk og sosialt arbeid.

Kunst på rommet

Musikk og sang er velprøvd i arbeidet med å lindre og å hente frem gamle minner. Men også teater og billedkunst kan gjøre en forskjell. Haraldsplass diakonale sykehus har for tiden et samarbeid med KODE – kunstmuseene i Bergen. Pasientene kan selv velge ut kunstverk fra museets samling som de ønsker å se digitalt – på TV-skjermer på rommene sine.

Kunstprosjektet er ikke evaluert ennå, men Waaler sier hun så langt bare har hørt om positive tilbakemeldinger.

Samarbeidet med KODE står også på programmet under konferansen i Bergen. Blant de påmeldte 16. januar utgjør diakoner og andre ansatte i kirken flertallet.

– Men konferansen er egentlig for alle, avslutter Waaler.

LES OGSÅ:

• Vil ha korsang på blå resept

• Dansen ønsker anerkjennelsen som musikkterapeutene har fått

– Studieplasser for musikkterapeuter bør dobles

Musikkfestival når de som tilhører kirken, men ikke nødvendigvis går dit

---

Kirke-helsekonferanse

  • Kirke-helsekonferansen foregår annet hvert år.
  • Årets tema er «helhetlig pasientbehandling».
  • Undertema: Kultur – i et folkehelseperspektiv.
  • Konferansen finner sted i Bergen torsdag 16. januar.
  • Arrangører: Bjørgvin bispedømme, Stavanger bispedømme, Kirkerådet og Haraldsplass diakonale stiftelse.
  • Blant bidragsyterne er stortingspolitiker Kjersti Toppe, overlege Audun Myskja, sykepleier og artist Marthe Valle, overlege Øyvind Thomasen, diakon og pilegrim Eiliv Erikstein og musikkterapeut Heidi Nokevje Moi.

---

Les mer om mer disse temaene:

Sara Jacobsen Høgestøl

Sara Jacobsen Høgestøl

Sara Jacobsen Høgestøl er journalist i Vårt Lands kulturavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kunst