Film

Vil ha kontroll på nakenscenene

Britene vil innføre retningslinjer for intimitet på scenen og under filminnspilling. Problemstillingen er aktuell også i Norge, ifølge Norsk Skuespillerforbund.

Equity, det britiske skuespillerforbundet, ser nå på mulighetene for å innføre retningslinjer for nakenhet og sex på teaterscenen og under film- og TV-innspilling. Ifølge BBC diskuterer forbundet blant annet å forby nakenhet på audition samt egne «intimitetskoregrafer» som skal bistå skuespillerne.

Forslaget er kommet i kjølvannet av Harvey Weinstein-avsløringene, der kvinnelige skuespillere sto frem og fortalte om seksuelle overgrep og trakassering fra den mektige, amerikanske filmprodusenten. Siden har metoo-kampanjen for alvor satt ukulturen på dagsordenen. I forbindelse med utdelingen av film- og TV-prisen Bafta 18. februar, signerte 190 kjente, britiske skuespillere et brev med krav om å få slutt på seksuelt misbruk.

– Bedre standarder for skuespillere vil ikke trenge å endre sexen som faktisk blir vist på lerretet. Det eiendommelige, til og med voldelige, kan fortsatt være sentrale deler av noen av historiene som blir fortalt. Men i dag har Woody Allens spøk om at sex bare er «skitten» hvis den er gjort riktig, mistet noe av sjarmen, skriver The Guardians kommentator Vanessa Thorpe.

LES OGSÅ: Er Jesus en problematisk rollemodell for overgrepsofre?

Norsk søkelys

Behovet for retningslinjer for innspilling av nakenscener har vært reist også blant norske skuespillere. Det forteller Anne E. Kokkinn, nestleder i Norsk Skuespillerforbund. Forbundet har fått flere henvendelser fra særlig kvinnelige skuespillere etter oppropet #stilleforopptak i fjor høst.

– Historiene som kom frem i #stilleforopptak viser at trakassering og overgrep også skjer på scenen og foran kamera her i Norge, sier Kokkinn.

I #stilleforopptak fortalte norske skuespillere anonymt sine historier om overgrep, sextrakassering, ubehag og skam. Oppropet ble signert av 590 skuespillere, blant dem Kokkinn selv.

Foreløpig foreligger det ikke noen konkrete forslag til regler for innspilling av intime scener samlet sett her til lands. Kokkinn forteller at dette like fullt er noe Norsk Skuespillforbund har søkelys på. Egne koreografer som har spesialisert seg på intime scener, kan være en måte å ta tak i problemstillingen på, mener hun. Kokkinn traff nylig en slik koreograf, kanadiske Siobhan Richardson, på kurs.

– Når man er naken, faller man på en måte litt ut av rollen sin. Man kommer ikke bort fra at man er seg selv, og det blir vanskeligere å opprettholde rollens integritet. Du blir mer sårbar, fremhever Kokkinn.

– Hemmende

Ikke alle er overbeviste om at generelle retningslinjer for sex- og nakenscener er en god idé. Hollywood-skuespilleren Andy Serkis, kjent blant annet for rollen som Gollum i Ringenes Herre, er redd for at det skal føre til sensur og ødelegge for kreativiteten.

– Det ville være en skam hvis skuespillere ble så selvbevisste overfor andre på scenen. Du er der for å bruke fantasien, for å skape en rolle, sa han under Bafta-utdelingen.

– Ser du noen problematiske sider ved å lage slike kjøreregler, Kokkinn?

– Jeg mener at en god leder og regissør vil kunne håndtere slike regler, også kunstnerisk. Her må en lytte og vurdere situasjonen fra gang til gang.

LES OGSÅ: – Kirken er for feig til å sette tydelige grenser

Langsiktig arbeid

Metoo-kampanjen har fått fart på arbeidet med å lage mer generelle etiske retningslinjer for film-, TV- og teaterbransjen, forteller Kokkinn. Holdningsskapende arbeid og kamp mot seksuell trakassering og overgrep er på den andre siden noe Norsk Skuespillerforbund har drevet med i flere år allerede.

– Da metoo-kampanjen satte dagsorden for alvor, var film- og teaterbransjen tidlig ute med å ta tak i dette. Vi har siden oktober utarbeidet bedre varslingsrutiner på de aller fleste arbeidsplassene i bransjen, og vi har igangsatt arbeidet med en stor undersøkelse som skal kartlegge omfang av seksuell trakassering. Alle arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjonene har nå gått sammen om å utarbeide et sett med etiske retningslinjer. Vi har også jobbet mye med å ivareta varslerne, sier Kokkinn.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Film