Bøker

Vil guide i Guds ord

Alf Kjetil Walgermo har alltid hatt Bibelen med seg, også når livet har vist seg fra sine mørkeste sider. Nå vil han guide både troende og ikke-troende gjennom ­verdens mest solgte bok.

I like mange år som man tror ­Jesus levde på jorda har Alf Kjetil Walgermo lest Bibelen. Nå har forfatteren, som også er Vårt Lands ­kulturredaktør, ­skrevet boka Røff guide til ­Bibelen, ­basert på boka som er blitt ­diskutert og fortolket i flere tusen år.

Guiden håper han skal gjøre det litt lettere for folk å åpne boka som mange lar støve ned i bokhylla.

– Bibelkunnskap er ikke lenger noe selvsagt for alle som vokser opp i Norge. Jeg så et behov for å formidle 
­Bibelen på en litt ny måte. Boken er ­verken akademisk eller forkynnende, men har som mål å gjøre bibelstoffet interessant for mange ulike ­typer lesere.

Ikke et teologisk verk

­Walgermo er ikke teolog, men har studiepoeng i både teologi og litteraturvitenskap, der Bibelen er en viktig del av pensum.

– Dette er ikke et fagteologisk verk. Jeg er ydmyk overfor teologien, og har på ingen måte skrevet en fasit til Bibelen.

Med bakgrunn fra både bedehus og kirke, og ikke minst med en lang karriere innen kulturjournalistikken bak seg, var det kanskje ikke så ­overraskende at Samlaget spurte akkurat ­Walgermo om han kunne tenke seg å skrive en guide til best­selgeren.

– Jeg fikk min første bibel som sjuåring. For meg personlig er det en utrolig viktig bok. Den har vært med på å forme livssynet mitt, og er en bok jeg også har forholdt meg til som forfatter og kulturredaktør.

LES OGSÅ: Unge menn topper Bibel-undersøkelse

Bibelbølge

Både norske samtidsforfattere, Hollywood-­suksesser og banebrytende ­musikere har latt seg inspirere av Bibelen.

– De siste tjue årene kan vi egentlig snakke om en bibelbølge der stadig flere av de sentrale norske forfatterne skriver med inspirasjon fra Bibelen på ulike måter. Det samme gjelder innen film og TV-serier.

Hvorfor kommer bølgen nå?

– Jeg tror det er et mye ­åpnere klima i dag enn for bare tjue år siden. Folk er ikke så redde lenger for å snakke om Bibelen.

Han tror det opprørske 
70- og 80-tallet i ­større grad var preget av en berøringsangst.

– Bibelen hørte hjemme på ­bedehuset, nærmest. I dag er det ingen som har tolkningsmonopol på den.

Mannsdominans er svakeste kort

Walgermo synes Bibelens sterkeste kort er at den er et dypt ­eksistensielt verk.

– Den favner hele vår menneskelige tilværelse på en måte som ingen andre bøker kan gjøre. Det må man forholde seg til på et eller annet vis.

Det svakeste kortet, da?

– Noe i Bibelen kan være ­vanskelig, utfordrende og provoserende for en moderne leser. Et annet svakt kort er manns­dominansen. Det finnes likevel flere sterke og interessante kvinner i Bibelen som oftere kunne vært løftet fram.

Sorg og lindring

Mot slutten av arbeidet med boka opplevde Walgermo sitt livs største sorg. Tre dager før hun skulle komme til verden døde datteren Tomine i mammas liv.

– Mørket viste seg i all sin gru. Samtidig merket jeg at i en sånn vond og grusom fase har ­Bibelen også et budskap om håp som mennesker til alle ­tider har ­klynget seg til. Den enkle, men radikale tanken at livet er ­sterkere enn døden.

For Walgermo ble håpet en lindring. At Tomine nå hviler hos Gud er både en overveldende og trøstende tanke for ham.

Han er ikke redd for det ­mørke i Bibelen, fordi han samtidig ser mye lys. Tvilen er likevel ikke fremmed for en troende.

– Til og med Jesus opplevde at Gud hadde forlatt ham da han hang på korset. Tvilen er integrert i den kristne tro. Det har vært perioder der jeg har tvilt så sterkt at jeg har lurt på om jeg egentlig har en tro.…

LES MER: Trua på Ordet

Tvil og tro

Du skriver i boka di at noen år åpnet du ikke Bibelen i det hele tatt. Hvorfor ikke?

–Jeg hadde en eksistensiell krise, der jeg følte at Gud ble ­borte for meg. Det skjedde ­etter en episode der jeg kunne ha druknet på fjorden.

Da seilbåten kantret ble ­Walgermo liggende og klamre seg til skroget, fullstendig klar over at nå kunne han dø.

– I situasjonen tenkte jeg ikke på Gud et eneste sekund. Jeg tenkte kun på å holde ­hodet over vann. I ettertid kunne jeg ikke forstå det, og spørsmålet gnagde: Tror jeg egentlig på det her?

Det var som han ikke hadde mer tro igjen i kroppen. Men så viste det seg at den var der likevel. Den lå skjult i ham, og ­blusset opp igjen noen år senere.

Røff guide til Bibelen, Alf Kjetil ­Walgermo. Samlaget, 2017.

Sannhet

Den kristne troen er et perspektiv han ønsker å ta med seg videre.

– Jeg kan jo ikke garantere at jeg vil ha en solid tro til en hver tid resten av livet. Men i alle fall tror jeg på en Gud som har ­Tomine i sin favn, og som har ­lovet å være med oss ­uansett hva vi opplever av godt og vondt.

Hvor sann er Bibelen for deg?

– En feilslutning mange gjør er å tenke at man enten må tro bokstavelig på alt som står ­eller så kan man ikke tro i det hele tatt. Jeg tenker ikke sånn. Jeg tenker at Bibelen formidler den ­viktigste sannheten for oss ­mennesker: At Gud har kommet oss i møte gjennom Jesus, og at han døde for oss og sto opp igjen. Det kan jeg tro på.

Alf Gjøsund, redaktør for ­religion og debatt, har hatt redaktør­ansvaret for denne artikkelen.

LES OGSÅ: Man må puste inn for å kunne puste ut

Les mer om mer disse temaene:

Elise Kruse

Elise Kruse

Elise Kruse er religions- og featureredaktør i Vårt Land. Hun har jobbet i avisen siden 2017, som journalist, kommentator og som nyhetsleder.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Bøker