Kirke

Vil gjøre Olav den hellige ren med lærmaske

Danske kalkmalerier er i dag så tilskitnet at de kan stå i fare for å forsvinne fullstendig. Nå skal ny teknologi på området redde de religiøse motivene.

I Danmark ble middelalderkirkenes kalkmalerier lenge rengjort med svamp og vann. I senere tid har rengjøringsmetoden vist seg å virke mot sin hensikt; vannet bidro til å trekke skittet lenger inn i maleriene. Konsekvensen er at mange av dagens kalkmalerier er så skitne at konturene på malerienes figurerer er vanskelig å tolke. For neste generasjons kirkegåere, kan maleriene ha forfalt til det ugjenkjennelige. Det skriver den danske avisen Kristeligt Dagblad mandag.

Vil hindre forvitring

Inntil nylig har det ikke vært mulig å rengjøre maleriets porer uten å samtidig gjøre alvorlig skade på maleriene. Nå har det danske Nationalmuseet ansatt to av verdens ytterst få kalkmalerikonservatorer, Mette Midtgård Madsen og Kathrine Segel, for å endre på det. Ved hjelp av nanoteknologi og lærmasker håper de å forhindre at motiver av blant annet Olav den hellige forvitrer. Madsen sier at rengjørings- og bevaringsprosessen er viktig av estetiske årsaker, og på grunn av kirkens holdninger til maleriene.

– Hvis et maleri står sterkt tilskitnet, kan det bety at menigheten ikke tillegger det like mye verdi, og ikke er like påpasselige med klimajusteringer og avbrenning av stearinlys i kirken. Mens det før i tiden var kakkelovnene som bidro til tilskitningen, er det i dag spesielt stearinlysene som er en av de store synderne hva tilskitning av kalkmaleriene angår, sier Madsen.

LES OGSÅ: Fant Judas innhyllet i spindelvev og flaggermuslort

Dansk kulturarv

Madsen beskriver malerienes grunnlag, kalk og kalkpuss, som et porøst og diffusjonsåpent materiale. Det gjør det nesten umulig å få fjernet skittet som har satt seg i maleriene.

– Ved å legge lærmaskene og hydrogeler nanoteknologi i kompress over maleriene, håper vi, at man veldig forsiktig og med minimal fysisk påvirkning, kan trekke skittet ut av maleriene. I læret for eksempel, er porene mindre enn kalkpussets porer, som betyr at vesken med de oppløste skittpartiklene trekkes tilbake i kompressen, forklarer Madsen.

At støtten kommer nå, tror hun skyldes at Danmark i økende grad har fått en forståelse for at kalkmaleriene utgjør en viktig del av dansk kulturarv.

– Bildene gir ikke kun et innblikk i den religiøse forståelse i middelalderen, men også et innblikk i hvordan man gikk kledd og levde på den tiden, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke