Film

Vil filme norsk holocaust

Regissør Marius Holst skal lage film av boka Den største forbrytelsen. Flere filmprosjekter om 2. verdenskrig er på vei.

Bilde 1 av 3

– Det er jo et svært alvorlig tema, så manusarbeidet har til tider vært en mørk og til tung prosess, men jeg har likevel aldri arbeidet med noe som jeg har opplevd som så meningsfullt, sier produsent Martin Sundland i Fantefilm.

Martin Sundland i produksjonsselskapet Fantefilm bekrefter at de vil filmatisere Marte Michelets bok Den største forbrytelsen, om en jødisk firebarnsfamilie på Grünerløkka i Oslo, og om nordmenns deltakelse i jødedeportasjonen.

LES MER: – NSB godkjente slavearbeid

LES MER: Et bekmørkt kapittel, mener NSB

Harald Rosenløw Eeg har omarbeidet boken til filmmanus, som skal regisseres av Marius Holst. Innspillingen vil tidligst vil begynne om et år. Om alt går etter planen vil filmen kunne ha premiere tidligst om to år.

– Som produksjonsselskap har vi tidligere operert i et litt annet landskap, med skrekkfilmer, eventyr og katastrofefilm. Når vi nå også skal lage drama, så kunne vi ikke gått inn i noe viktigere en dette. Marte Michelets bok er et fremragende historieformidling, og en av de største leseropplevelsene jeg har hatt, sier Sundland.

Prosjektet er nå til vurdering hos Norsk Filminstitutt, som gir produksjonsstøtte til filmproduksjoner. Budsjettrammene ønsker ikke produsenten å uttale seg om, og skuespillere er ennå ikke bestemt.

– Men dette blir en stor norsk produksjon, med en historie som vil strekke seg over mange tiår. Det er viktig at vi ikke glemmer denne delen av historien, og selv om vi ikke skal undervurdere bøkenes betydning, er det klart at filmer har en unik mulighet til å få et stort nedslagsfelt og stor påvirkning. Vi må ta noen valg når vi bestemmer hva som skal med og ikke, men jeg håper folk vil synes at valgene vi tar er kloke, sier Sundland.

LES MER: Kan angiveren tilgis?

Mer på vei

Samtidig planlegger produksjonsselskapet News on request å dramatisere krigshandlingene i Narvik på forsommeren 1940. Produsent Tom Vidar Karlsen forteller at de ønsker å vise frem deler av historien som kan være smertefullt å se, også for oss som identifiserer oss med de norske og allierte styrkene.

– Det ble gjort mye på begge sider som viser at verden ikke er sort-hvit, slik den ofte har blitt presentert i norsk etterkrigshistorie, sier Karlsen.

Han forteller at han har hørt mange historier bli fortalt «med tårer og tenners gnissel», blant annet om de alliertes bombing av Bjerkvik.

MIN TRO: Marte Michelet

– Det er historier om grusomheter som ble gjort fra begge sider. Slik er det i krig, og det er viktig å ikke jobbe for å framstille våre egne folk i et spesielt fordelaktig lys. Den tid er forbi, sier Karlsen.

Fram til utgangen av 2018 vil produksjonsselskapet jobbe med manusutvikling, finansiering og produksjonsplanlegging. Forprosjektet har et budsjett på 4 millioner kroner. Det er ennå ikke klart om historien skal fortelles som film eller TV-serie.

LES MER: «Boken til Marte Michelet fortjener å bli lest av alle norske elever»

Lex Rinnan

I kveld er det premiere på teaterstykket Vrede på Centralteateret i Oslo, hvor Anders T. Andersen har regi. De siste årene har Andersen også jobbet med å få laget filmen Lex Rinnan, om angiveren og torturisten Henry Rinnan, med Jon Øigarden i hovedrollen. Manus er ferdig, og det jobbes nå med å skaffe finansiering.

– I tiden etter krigen har vår måte å forholde oss til Rinnan på vært å demonisere ham totalt. Problemet er at også Rinnan var et menneske, ikke en demon. Denne filmen skal prøve å fremstille hele ham. Han var ikke bare ond, men gjorde onde handlinger, sier Andersen.

Tidligere i år ble det kjent at NRK og Filmkameratene skal lage TV-serie av bokserien En sjøens helt av Jon Michelet. Denne innspillingen starter tidligst i 2018.

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Film