Verdidebatt

Vil favne alle slags meninger

Protestfestivalen har blitt kalt både en kristenkonservativ suppe og raddisfestival. Denne uka går den av stabelen for 20. gang.

– Nå koker det skikkelig, sier Svein Inge Olsen, festivalleder for Protestfestivalen.

De hete debattene er allerede i gang i Kristiansand, melder han, godt forberedt på Facebook.

Årets hovedtema er «La oss leve for hverandre», oppkalt etter dansebandlåta som tok Norge med storm for 50 år siden.

Endringer

Det er mye som skal diskuteres i Kristiansand denne uka. Lokalvalg, ulikhet, lederlønninger, demokratiet, og om det ikke er på tide å gjenopplive Verdikommisjonen, er bare noe av det som står på programmet.

Olsen mener det sistnevnte er brennaktuelt, ettersom frontene i ordskiftet har blitt hardere.

– Da vi startet opp var det fordi vi så at en endring i samfunnet var i ferd med å skje. Vi har fått et mer intolerant, mer ensrettet samfunn. De som ikke tilhørte flertallet, ble tause. I årene ­etterpå har det blitt verre. Samtidig har det blitt mer knallharde fronter, fordi ulikhetene har økt. Det har blitt større avstand mellom folket og de som bestemmer. Det er en farlig utvikling.

– Hvem blir tause i dag?

– Det gjelder ulike grupper. Et eksempel er barnefattigdom: Det vanskelig i dag å si at man har dårlig råd, fordi vi bor i verdens rikeste land. Et annet handler om religion. På Kristendagen, som vi kaller den siste søndagen under festivalen, snakker vi blant annet­ om «Det gudløse Norden». Og om åndsmakter, finnes de? Det er det ingen som snakker om i dag.

LES MER: Lederen for Protestfestivalen protesterer aldri når hodet hans sier at han er dødssyk. Psykiater ba ham slutte å lytte til kroppens signaler

Møter motstemmer

Flere tar til orde i dag for at troll faktisk ikke sprekker i sola, og at hat­retorikk vokser fordi man tolererer det. Hva har endret seg siden dere startet festivalen?

– Sosiale medier har skapt hardere fronter, noe som er en stor utfordring. Men det kan også være med å få fram nye stemmer.

Olsen peker på at de da festivalen startet, inviterte daværende biskop i Agder og Telemark, Olav Skjevesland.

– Han ble nærmest mobbet i media på grunn av sitt konservative syn. Da han møtte motstemmene sine her på festivalen, oppdaget flere av dem at han var en «sabla bra kar».

LES MER: Statsminister Erna Solberg sier hun ikke kan drive sensur av de andre regjeringspartiene etter at Frp på nytt har skapt storm i innvandringsdebatten

Konservative og raddiser

Kristendagen har arrangement­ene som trekker flest folk til ­festivalen, forteller Olsen.

– Dere er politisk og religiøst uavhengig, favner dere så bredt som dere ønsker?

– Vi favner folk med alle slags meninger og har folk med oss i panelsamtalene som representerer ulike syn. Jeg tror også publikumsspekteret er bredt, selv om Fædrelandsvennen har gått ut og kalt oss en kristenkonservativ suppe. Men vi har også blitt kalt en raddisfestival.

Olsen mener festivalen lever godt med et slikt spekter.

– Vi skal ikke ha gjerder. Når vi har tatt opp en del kristne ­temaer, er det fordi det ellers blir snakket lite om. Vi holder jo til i Bibelbeltet, og vet hva som rører seg. De kristne har ikke sluttet å eksistere, de har bare blitt stille, og slik går man lett i skytter­gravene.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt