Kultur

Vil beskytte barn mot skummel kunst

Kunstmuseer trenger ikke tenke på aldersgrenser når de viser film. Nå vil Medietilsynet at de skal rette seg etter samme regler som filmfestivalene.

Kunstneren Morten Viskum sitter på knærne. I hånden holder han en død persons hånd. Med hånden som pensel maler han dyreblod over Edvard Munchs Skrik.

Filmen som viser Viskums kunstperformance ble vist som del av utstillingen Munch by others, til Munchs 150 årsjubileum. I dag trenger ikke kunstmuseer og gallerier sette aldersgrense på noen slags filmer. Det vil Medietilsynet få gjort noe med.

– Loven har et klart og tydelig formål, nemlig å beskytte barn mot skadelig påvirkning fra levende bilder. Da mener vi det blir feil å unnta kunstinstitusjoner, bare på grunnlag av hvilke sted filmene vises, sier Ove Watne, rådgiver i Medietilsynet.

Morten Viskum er skeptisk til Medietilsynets forslag.

– Jeg har vanskelig for å se hvordan noe slikt kan innføres på en ryddig måte, sier han.

LES MER: – Albert Åbergs mørke er et nødvendig mørke

Høring

I fjor sommer kom ny lov for å beskytte mindreårige mot skadelige bildeprogram, som for eksempel voldsfilmer, blant annet ved hjelp av aldersgrenser. Av hensyn til kunstmuseenes kunstneriske frihet omfattes de ikke av loven. Kulturdepartementet ønsker å klargjøre dette i en ny forskrift, som nå har vært ute på høring.

Medietilsynet mener Kulturdepartementet tar for lett på barns rettigheter, når barns rett til beskyttelse settes opp mot kunstmuseenes kunstneriske frihet.

– Å eventuelt sette en aldersgrense dersom det er nødvendig ut fra et beskyttelsesperspektiv, begrenser ikke den kunstneriske friheten og tilgjengeliggjøring av kunst for publikum, sier Ove Watne til Vårt Land.

LES MER: Skal formidle bibelen til barn gjennom kunst

Som festivaler

Medietilsynet mener loven bør skille tydeligere mellom videokunst (som for eksempel videoinstallasjoner) og bildeprogram (som filmer som kunne vært vist på kino). Mens den første kategorien kan unntas fra aldersgrensebestemmelsene, bør den andre kategorien underlegges samme regelverk som for eksempel filmfestivaler.

Filmfestivaler trenger ikke å få Medietilsynet til å sette aldersgrense på filmene de viser. I stedet skal filmens rettighetshavere bruke Medietilsynets retningslinjer til å sette en aldersgrense, og informere publikum om den.

Vi mener samme regler bør gjelde for kunstmuseene, sier Watne.

Forbrukerinformasjon

I sitt høringssvar til Kulturdepartementet skriver Barneombudet at de jevnlig får henvendelser fra foreldre som lurer på om utstillinger eller kunstproduksjoner er egnet for eget barn eller ikke. Det har også dreid seg om tilbud i Den kulturelle skolesekken, der foreldrene ikke direkte velger hva barnet skal delta på.

Sidsel Bjerke Hommersand i Barneombudet forteller at de fikk noen slike henvendelser i forbindelse med utstillingen Melgaard + Munch på Munch-museet i vår.

– Men det er også viktig å huske på at barn har rett til på kunstopplevelser. Da er det viktig med god forbrukerinformasjon, slik at foreldre kan ta stilling til hva de ønsker å vise til barna, sier Hommersand.

Projiserer

Kunstneren Morten Viskum tror foreldre ofte dytter barna foran seg når de klager på kunsten hans.

– Barn er åpne, men foreldrenes frykt kan smitte over på dem. Jeg får ofte reaksjoner. Ofte fra voksne som overfører sin egen frykt til barna sine, sier Viskum, som også leder Vestfossen Kunstlaboratorium.

– Tenker kunstneren Morten Viskum annerledes enn museumslederen Morten Viskum om disse tingene?

– Ja. Kunsten skal være fri. Men noen ganger dekker vi til noen kunstverker, når vi får besøk av skoleklasser med småbarn, sier Viskum. Han presiserer at de ikke viser fram hans egen kunst på Vestfossen.

Kulturdepartementet melder om at de nå avveier innspillene fra høringsrunden, og mener derfor at det er for tidlig å kommentere saken.

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur