Kultur

Videokunst erstatter tidebønner

Med saccosekk, musikk og bilder om klimatrusselen, vil Olavsfestdagene lokke flere til å tilbringe olsoknatta i Nidarosdomen.

Olsok-natta er Nidarosdomen åpen for mennesker som søker det hellige. Slik beskrives det på domens nettside: «Det hellige døgnet. Natta da Olav Haraldsson døde i slaget på Stiklestad. Natta da Nidarosdomen er åpen for Gud og hvermann.»

I fjor ble domen fylt av mennesker som ville ta del i en sju timer lang nattkonsert der 200 korsangere og 20 musikere­ fremførte John Taveners verk The Veil of the Temple.

I morgen kveld håper kapellan Beate Iren Lerdahl at kirken skal fylles igjen. Hun inviterer til å våke i saccosekker eller på medbrakt madrass. I Skapelseskapellet kan du oppleve lyd- og bildeinstallasjonen SeaTime om klimatrussel og artsmangfold. (Se egen sak.)

Dårlig oppmøte

Oppslutningen rundt våkenatta har variert. Etter at den tradisjonelle våkenattsgudstjeneste er ferdig rundt midnatt, har tidebønnene fortsatt gjennom natta.

– Det har vært dårlig oppslutning om tidebønnene. Nå er natten fylt med et program som vi håper skal lokke folk til å bli og å kjenne på stemningen og freden som er der. Slik var det i fjor da folk kom og gikk i nattetimene, sier Lerdahl.

Les også: Olavsfestdagene avhengig av støtte

Hellligsted

– Hvorfor gir dere slipp på tradisjonen med tidebønner?

– Det er ikke slik at vi forkaster tradisjonen. Den blir ivaretatt både ved gudstjenesten klokken elleve og ved at bønnene synges. Dessuten skal jeg selv ha vesper. Tidebønnene er med oss gjennom festdagene. Vi må imidlertid innse at det ikke er nok til å få folk til komme gjennom natta. Vår forpliktelse er å åpne opp for et mangfold av uttrykk og fromhetstradisjoner som favner bredere enn det tradisjonelle. I spenningen mellom fornying og tradisjon må vi lytte til det som gjør at folk vil komme i kirken og opprettholde domen som et helligsted, sier Lerdahl.

Hun mener gudstjeneste klokken elleve representerer tradisjon, resten av natta er fornying og dialog.

En annen fromhetstradisjon blir når meditasjonsprest Anna Ramskov Laursen tar deg med opp trapper og bort ganger til et av Nidarosdomens hemmelige kapeller. Koret Ad Libitum vil lede synging av salmer om rettferdighet, og forteller Hege Merakerås leser fra fattigdomsbibelen.

Les også: Natta i domen

Vakker klang

Vigdis Vormdahl har i ti år vært styreleder for Pilegrimsfellesskapet St. Olav. Nå koordinerer hun de mange frivillige som gjør en innsats ved pilegrimskontoret og i pilegrimsboden i festdagenes historiske marked. Hun frykter ikke sterke reaksjoner på omleggingen av programmet for våkenatta.

– Selv er jeg spent på hvordan det blir, sier hun.

Den sviktende oppslutningen om de tradisjonelle tidebønnene tror hun ganske enkelt forklares av trøtthet.

– Sånn er det for meg i hvert fall, sier hun.

Pilegrimene har gått lange avstander når de endelig hører lyden av kirkeklokkene fra Nidarosdomen.

– Aldri er det vakrere å høre kirkeklokkene enn den kvelden sammen med så mange mennesker, forteller Vormdahl.

Etter at festdagene la om for ett år siden slik at dagen starter med frokost på Lian og åtte kilometers vandring til kirken, synes hun at pilegrimstanken er blitt ytterligere styrket.

– Når gudstjenesten er ferdig rundt midnatt, kjenner mange på behovet for noen timers søvn slik at de også kan være med på gudstjeneste neste formiddag, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur