Kunst

Victor Jaras morder dømt

Etter over 40 år har en av Pinochets offiserer blitt dømt for drapet på Chiles mest kjente visesanger.

– Det er slående hvor lang tid det har tatt. Noen må ha holdt en hånd over ham, sier Lars Klevstrand, som selv har spilt inn sanger av Victor Jara på norsk.

Jara var aktivist på venstresiden og ble pågrepet under det CIA-støttede kuppet som veltet Chiles president Salvador Allende i 1973. Kuppet ble også starten på Pinochets mangeårige diktatur i landet.

– Da vi her i Norge ble kjent med bevegelsen Victor Jara representerte, ble vi imponert og betatt av at sangen og musikken kunne ha en så sterk rolle i en progressiv bevegelse. Han satte ord på det folk tenkte på og led under, og var virkelig folkets sanger, sier Klevstrand.

LES MER: Mener musikk kan hjelpe oss gjennom traumer

Drept på stadion

Etter kuppet var Jara blant de flere tusen dissidentene som ble tvunget inn på Estadio Nacional i hovedstaden Santiago, der han ble banket opp, torturert og skutt. På mandag ble Pedro Pablo Barrientos Núñez dømt for drapet av en føderal domstol i Orlando i USA. Núñez var 24 år gammel den gang. Han flyktet til USA etter at Pinochet tapte valget i 1989 og har bodd der siden. Den nå 67 år gamle eksløytnanten nektet å kommentere dommen for pressen, men advokaten hans, Luis Calderon, vil vurdere muligheten for en anke.

LES MER: Høyresiden går fram i Latin-Amerika

Blant de største

Lars Klevstrand framfører fortsatt sanger av Victor Jara, som han mener er en av forrige århundres absolutt fremste visekunstnere.

– Sangene hans er fulle av empati og ømhet for det han synger for og skriver om. Samtidig har han en fantastisk melodisk åre. Flere av sangene hans har kvaliteter som bare varer og varer.

LES MER: Færre katolikker i Latin-Amerika

Flyktet

Jara var 40 år da han ble drept på Estadio Nacional. Hans nå 88 år gamle enke Joan og døtrene Manuela og Amanda fortalte presseoppbudet i Orlando at de var både glade og rørte over dommen.

– Dette var Victors dag. Dette var det første tegnet på rettferdighet i saken hans, og det skjedde her i USA, sa Joan Jara.

Totalt skal Augusto Pinochets regime ha tatt livet av så mange som 3.200 aktivister og andre politiske motstandere på 1970- og 1980-tallet. Pinochet døde i 2006 mens han satt i husarrest.

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kunst