– Vi lever i minnesmerkenes tid

Vår tid kjennetegnes av en enorm interesse for minnesmerker, sier ekspert. Men i ­motsetning til for hundre år siden, skal merkene nå være åpne for forskjellige typer ettertanke.

– Minnesmerkene har blitt mer abstrakte, og en snakker gjerne om et minnested eller et memorial – heller enn et minnesmerke eller et monument, sier Matthias Ekman. Bildet viser det offisielle­ minnesmerket etter 22. juli, som skal bygges på Sørbråten i Hole kommune.
Publisert Sist oppdatert

– Rent kvantitativt har det de siste­ ti årene blitt reist flere minnes­merker enn noen gang tidligere. Og det er også mye større interesse for dem nå enn tidligere, både hos publikum og i akademia, sier Matthias Ekman, som er arkitekt og postdoktor ved senter for museumsstudier ved Universitetet i Oslo.

Den siste tiden har det vært mye debatt rundt det offisielle­ minnesmerket etter 22. juli, som skal bygges på Sørbråten i Hole kommune. I midten av mars kunngjorde kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) at det omstridte­ minnesmerket skal stå klart i 2017.

LES MER: I en skulpturpark på havets bunn møter vi vår avmakt overfor store kriser

For å lese saken må du være abonnent

Bestill abonnement her

KJØP