– Vi lever i minnesmerkenes tid
Vår tid kjennetegnes av en enorm interesse for minnesmerker, sier ekspert. Men i motsetning til for hundre år siden, skal merkene nå være åpne for forskjellige typer ettertanke.
– Minnesmerkene har blitt mer abstrakte, og en snakker gjerne om et minnested eller et memorial – heller enn et minnesmerke eller et monument, sier Matthias Ekman. Bildet viser det offisielle minnesmerket etter 22. juli, som skal bygges på Sørbråten i Hole kommune.
Jonas Dahlberg Studio
– Rent kvantitativt har det de siste ti årene blitt reist flere minnesmerker enn noen gang tidligere. Og det er også mye større interesse for dem nå enn tidligere, både hos publikum og i akademia, sier Matthias Ekman, som er arkitekt og postdoktor ved senter for museumsstudier ved Universitetet i Oslo.
Den siste tiden har det vært mye debatt rundt det offisielle minnesmerket etter 22. juli, som skal bygges på Sørbråten i Hole kommune. I midten av mars kunngjorde kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) at det omstridte minnesmerket skal stå klart i 2017.
LES MER: I en skulpturpark på havets bunn møter vi vår avmakt overfor store kriser
Bestill abonnement her
KJØP