Kultur

Verdenskjent guttekor lot jente prøvesynge

Slipper jenter snart inn i tyske guttekor? For første gang på 800 år har ei jente fått prøvesynge for Thomanerchor i Leipzig.

Den aktuelle jenta ble ikke tatt opp i koret, men hendelsen er likevel historisk. Det kjente guttekoret, som er tilknyttet Thomaskirche i Leipzig, ble etablert i 1212. Siden starten har jentene vært utelukket både fra koret og skoleinternatet som koristene bor på gjennom hele skoleåret.

Klang, ikke kjønn

En talsperson for koret bekreftet denne uken til Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) at det ikke er tatt noen beslutning om å tillate jenter i koret, men at en jente likevel er blitt tatt inn til prøvesang. Dette skal ha vært dirigentens beslutning, under forutsetning at stemmen passet inn i korets klangbilde. Jentas mor skal ha ment at dette var tilfelle.

Beslutningen går på tvers av korets vedtekter, og ble tatt på bakgrunn av en fersk dom i Berlin. Ei ni år gammel jente ønsket å synge i Staats- und Domchor Berlin, men ble avvist. Det førte til at moren klaget inn saken til forvaltningsdomstolen i Berlin, som landet på det som også var hovedargumentet til korledelsen: At den kunstneriske friheten måtte gå foran diskrimineringslovgivningen. Med henblikk på «den spesielle klangen i et rent guttekor» kan jenter avvises fordi stemmene ikke passer inn i klangbildet, lød argumentet.

LES OGSÅ: Hva er det med Thomanerne?

Renhet?

I England har problematikken vært diskutert heftig i flere år.

Enkelte av de etablerte guttekorene har nå begynt å ta inn jenter, og i fjor ble King's College Choir i Cambridge kritisert for at de ikke fulgte opp med det samme. Den britiske sopranen Lesley Garrett sa til avisen The Guardian at det var «nonsense» at det skulle være en «eksklusiv renhet i guttestemmene».

Garrett fikk langt på vei støtte av professor David Howard, som står bak studien «Gendered Voice in the Cathedral Choir». I studien undersøkte han bruk av gutte- og jentekor i forbindelse med evensong, en liturgisk tradisjon som britene er spesielt kjent for. Howard konkluderte han med at den rette dirigenten fikk «essensielt den samme klangen» ut av jenter som av gutter.

LES OGSÅ: – Allsangen i kirka er nærmest skrevet for guttekor, sier Solveig Slettahjell

Internatkor

Musikkviter Ann-Christine Mecke sier til FAZ at hun tror beslutningen i Leipzig om å ta inn jenta til prøvesang ble tatt for å være på «den sikre siden» juridisk. Men hun sier det blir spennende å se hva som skjer videre. Mecke trekker frem at «internatkor» er kjent for å ha en spesielt lukket klang, og mener mye kan endre seg dersom jenter tas inn på internatet i Leipzig.

– Det kan ha en effekt på musikken som man på forhånd ikke kan forutsi, sier Mecke, og maner til forsiktighet, fordi en «etablert struktur» kan endres.

Argumentet latterliggjøres i tysk presse. Deutschlandfunk Kultur bemerker at «det klinger som argumentasjonen da stemmerett for kvinner ble innført: Fordi den rene mannsstemmeretten også var en 'etablert struktur'».

---

Thomanerchor

  • Verdenskjent guttekor etablert i Leipzig i 1212.
  • I dag teller koret 90 medlemmer i aldersspennet 9-18 år. De går på internatskolen Thomaschule, og deltar jevnlig i det liturgiske livet i Thomaskirche, i tillegg kommer konserter, turneer og plateinnspillinger.
  • Korets kunstneriske leder bærer tittelen Thomaskantor. J. S. Bach har innehatt denne posisjonen, og mye av hans kormusikk er skrevet for Thomanerchor.
  • Nåværende Thomaskantor er Gotthold Schwarz, som i 2016 tok over etter legenden Georg Christoph Biller.

---

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur