Kunst

Verdens frelser til salgs

Til 789 millioner kroner kan du få en ekte Leonardo da Vinci på vegget. Maleriet har en helt særegen historie.

En ekte Leonardo da Vinci går nå under hammeren hos auksjonshuset Christie’s i New York. Maleriet heter «Salvator Mundi», som betyr verdens frelser, og er en fremstilling av Jesus.

– Kunsthistorisk sensasjonelt, sier kunstekspert Erlend Hammer hos kunstforhandleren Blomqvist om salget og maleriet.

Det er det eneste av den italienske mesterens verker som er i privat eie, og antas å ha blitt skapt bare få år før han fullførte Mona Lisa. Flere kunsteksperter har påpekt likheten med nettopp kunstverket i Louvre, Paris.

Mysteriet

– Når man står foran maleriene hans blir det umulig å fullt ut avsløre eller fatte det mysteriet som utstråler fra dem. Både «Mona Lisa» og «Salvator Mundi» er perfekte eksempler på dette, uttaler Loic Gouzer i Christie’s og legger til:

– Ingen vil noen sinne være i stand til å helt gripe underet i Leonardos malerier, på samme måte som at ingen noen sinne vil være i stand til å kjenne universets opprinnelse.

Prisen på «Salvator Mundi» ventes å bli minst 100 millioner dollar, som tilsvarer 789 millioner kroner. Men det er ikke bare denne summen som vekker oppsikt. Like spesielt er det at samme maleri ble solgt for kun 45 pund i 1958.

Årsaken var at man trodde det var skapt av en av da Vincis elever. For siden det ble malt på oppdrag av den franske kong Ludvig XII, hadde verket falt på en rekke hender. Da det dukket opp på kunstmarkedet på 1900-tallet ble det tilskrevet først Bernardino Luini og siden Antonio Boltraffio. I 2011, etter omfattende undersøkelser, ble derimot konklusjonen at maleriet er laget av mesteren selv.

Ringvirkning

Oppdagelsen er helt unik når det gjelder en kunstner på dette nivået, forteller Erlend Hammer i Blomqvist.

– Hvor stort er markedet for et slikt verk?

– I prisklassen over 100 millioner dollar har det vært snakk om under hundre mennesker på verdensbasis. Det kan være så få som 15-20.

Hammer sier det blir spennende å se om auksjonen kan få ringvirkninger for markedet, og peker på at maleriet som nå selges gir stor oppmerksom til den eldre kunsten. For det er først og fremst den nyere kunsten som har nådd de høyeste prisene de siste årene.

– Det bør være lov å si at det vil være en skandale hvis dette ikke blir det dyreste kunstverket på auksjon noensinne, sier Hammer.

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kunst