Bøker

Vekker leselysten med krim

Krimserien Detektivbyrå nr. 2 er solgt i 300.000 eksemplarer. Forfatter Jørn Lier Horst blir glad når lærere forteller at mange barn knekker lesekoden ved hjelp av bøkene hans.

Bilde 1 av 4

En tidligere politimann og en tegner står i Gyldendalhuset og holder rundt 100 barneskoleelever i sine hule hender. De snakker om Oliver, Tiril og ikke minst Åtto, som er hovedkarakterene i bøkene om Detektivbyrå nr. 2. De bor i den lille, norske byen Elvestad, i Bakergata 2, helt til venstre bak der…

Jørn Lier Horst viser på tegningen som kommer opp på skjermen, nøyaktig hvor detektivene bor.

Men det vet jo barna allerede. De vet også at Åtto heter Åtto fordi han er en ekte sporhund, som har et åttetall på ryggen. Alle barna har lest minst en av de ti bøkene i serien, som den tidligere politimannen Jørn Lier Horst har skrevet, og som tegnefilmskaperen og tegneren Hans Jørgen Sandnes har illustrert.

Hvordan tegne

Nå leser forfatteren høyt fra den nyeste boka i serien, den som heter Operasjon sirkus. Barna følger våkent med, og etterpå viser Hans Jørgen Sandnes på en flip-over hvordan han jobber med å tegne karakterene. Det gjør et visst inntrykk når han forteller at han laget sin første tegnefilm da han var ti år gammel. I salen sitter i 2.- og 4.-klassinger fra St. Sunniva og Smestad skoler.

– Alle tegneserier begynner med en krusedull, og så kan man fylle ut og se hvilken karakter som bor i den krusedullen, påstår Sandnes.

Når han tilbyr skolebarna å få lage den første krusedullen, skyter en haug hender i været. To ganger tar han denne utfordringen, og hver gang dukker en artig figur opp på papiret, og ungene ler overrasket.

LES OGSÅ: Jakter forbrytere på direkten

I dag

De to bokskaperne har møtt skolebarn slik en drøss ganger før, og førstkommende lørdag er det åpent hus på Gyldendal, slik at familier også kan komme og være med på dette. I prosessen med å lage bøkene, samarbeider de mer enn det som er vanlig for forfattere og illustratører. Jørn Lier Horst bor i Larvik og Hans Jørgen Sandnes i Sandefjord, og de har god kontakt underveis.

Når timen er over, blir det kamp om å få med seg tegningene tilbake til skolen. Det har ikke illustratøren noe imot. Han gleder seg over at strekene kan være til inspirasjon for barna, og oppfordrer dem til å fortsette å lage kruseduller som de leter etter figurer i.

LES OGSÅ: Vil hjelpe politiet med å oppklare kriminalitet

Først politi

Jørn Lier Horst har brukt noen år på å skjønne at han skulle skrive for lesestartere. Etter at han sluttet som etterforsker i politiet, fikk han suksess som krimforfatter. Deretter fulgte serien Clue for tenåringer. Det var under et engasjement for Kulturskolen i Larvik, der Horst holdt skrivekurs og Hans Jørgen Sandnes holdt kurs i tegning, at de to kom i snakk og begynte å pønske ut den nye serien med krim for mindre barn.

– Hva legger du vekt på i denne serien?

– Først og fremst skal det være et norsk, gjenkjennelig miljø. Det er mange bra barnebøker, men det er mye parallelle universer, vampyrer og monstre der ute. I våre bøker er vi opptatt av det hverdagslige, slikt som kunne ha skjedd i barnas virkelighet, forteller Horst.

– Dessuten legger jeg vekt på at handlingen og språket er tilpasset målgruppen. Det skal være forholdsvis enkelt, ikke flere vanskelige ord enn de man forstår ut fra sammenhengen.

Han gleder seg over at lærere forteller ham at mange barn knekker lesekoden ved hjelp av disse bøkene. Spenningen driver dem framover. Det overrasker ham ikke, for han husker fra sin egen barndom at det var bøker med mye spenning som fikk ham til å begynne å lese – sammen med Donald Duck og Mikke Mus.

– Har du, med de konkrete skildringene av hvordan barna samler bevis og systematiserer det, en baktanke om at bøkene skal styrke rekrutteringen til politiet?

– Nei, det kan jeg ikke si, men det vi leser som barn, er med på å forme oss, og jeg ser en mulighet for å forankre visse verdier, som likestilling, rettferdighet, forskjellen på mitt og ditt og slike ting.

LES OGSÅ: Dette ville Jørn Lier Horst gjort dersom han skulle lage krim av påskeevangeliet

Bestevenner

Illustratør Hans Jørgen Sandnes liker at tegningene framstiller mer enn selve handlingen.

– Vi skaper en verden her som lever utenfor boka. Drømmen min har vært å skape figurer som kan bli bestevenner for leserne. Det får vi stadig signaler om at de er blitt, blant annet i form av eposter som ikke er til meg eller Jørn, men til Tiril og Oliver, sier Sandnes.

– Hva er favorittboka deres i serien?

– Vi liker å tenke at vi hele tiden blir bedre, så dermed blir det den nyeste, smiler Sandnes.

Men ved nærmere ettertanke er de to Vestfoldkarene litt ekstra svake for Operasjon sommerøya – ettersom den speiler deres barndoms sommere med krabbefangst på brygga og lange, lyse dager.

LES OGSÅ: Inntrykksfullt om barn på flukt

Prøvde å finne pølsevogn

– Jeg liker mysterier, har lest flere av bøkene i serien, og ønsker meg de andre, sier Simen Svehaug Sand. Han går i 3. klasse på Frogner skole i Sørum.

– Man blir litt opptatt av å finne ut av ting, blant annet lurer jeg på om det går an å finne ut hvem som har stjålet pølsevogna som sto like ved der jeg bor.

Klassekameraten Aurora Sellevold-Klubenes er også glad i å lese disse bøkene, enten det er hjemme eller på skolen.

– Det er spennende fordi de finner ut masse ting, mener hun.

– Bøkene er så spennende! Og på slutten er det alltid den du minst venter det som er skyldig, sier Leonore Eik fra St. Sunniva skole.

Les mer om mer disse temaene:

Marianne Lystrup

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Bøker