Kultur

USA og Israel har forlatt UNESCO

– De undergraver det globale fellesskapet, sier Tora Aasland.

Selv om det primært er en formalitet at de to landene ikke lenger vil være med i UNESCO, er det et slag mot organisasjonen USA var med på å grunnlegge etter andre verdenskrig. Trump-administrasjonen varslet allerede i oktober 2017 at USA ville trekke seg ut, og Israels statsminister fulgte raskt etter.

Israels FN-utsending Danny Danon sa tirsdag at landet «ikke vil være medlem i en organisasjon hvis mål er å handle bevisst imot oss og som har blitt et verktøy for manipulasjon fra våre fienders side». USA har krevd «fundamentale reformer» i organisasjonen som kanskje er best kjent for å ivareta verdens kulturarv.

'Tragisk'

– Det er tragisk at de melder seg ut. Jeg vil si de undergraver det globale fellesskapet, sier Tora Aasland, som er leder av Den norske UNESCO-kommisjonen til Vårt Land.

Hun kaller Israels og USAs handling «å melde seg ut av verden».

– De unndrar seg ansvaret for det viktige fellesskapet UNESCO står for: Utdanning for alle, vitenskap, kultur og verdensarv og ytringsfrihet og kommunikasjon. Dette er saker vi trenger mer enn noen sinne, sier Aasland.

Hun påpeker at UNESCO ble opprettet for å sikre verdensfreden etter 2. verdenskrig, da man så nødvendigheten av at alle land samarbeidet.

LES OGSÅ: FN har bestemt at østbredden av Jordan-elven er den «riktige siden» for Jesu' dåp.

Økonomiske konsekvenser

UNESCO jobber også for bedre utdannelse for jenter og for å fremme kunnskap om holocaust og forsvare ytringsfriheten.

Utmeldingen vil ikke ha noen særlig økonomisk effekt, ettersom både USA og Israel sluttet å betale inn til UNESCO allerede i 2011 etter at Palestina ble tatt opp som medlem i organisasjonen.

– Hvilke konsekvenser vil dette få for UNESCOs arbeid, Tora Aasland?

– Jeg tror de største konsekvensene vil være de økonomiske. USAs kontingent stod for cirka 20 prosent av budsjettet. Dermed får ikke organisasjonen utført arbeidet sitt så godt som den burde. Når det gjelder UNESCOs anseelse håper jeg den vil bevares. Det har heldigvis ikke vært noen smitteeffekt med andre land som har meldt seg ut, sier Aasland.

Hun tror resten av verden «står opp mot» valget USA og Israel har tatt i denne saken.

LES OGSÅ: Folkemusikken i Setesdal søker seg til UNESCO om opptak til verdensarvlista for immatriell kulturarv.

Mulig observatørrolle?

USA har trukket seg ut en gang tidligere. I 1984 mente president Ronald Reagan at organisasjonen var korrupt og dårlig styrt og ble brukt til å fremme sovjetiske interesser. Først 19 år senere, flere år etter Sovjetunionens fall, var amerikanerne tilbake i folden.

Aasland sier enkelte har vært frampå om at USA kanskje kan få en slags observatørrolle, som kunne være et steg på vei tilbake til UNESCO-samarbeidet.

– Men foreløpig tyder ikke retorikken deres på at de har tenkt seg inn igjen med det første. Jeg har selv vært vitne til hissige diskusjoner mellom partene på UNESCOs generalkonferansen i 2017. Dette var ikke verdig en organisasjon som fatter sine vedtak gjennom konsensus, sier Aasland.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Arne Borge

Arne Borge

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur