Kultur

Unikt om Tolkiens univers

Sjelden utstilling i Oxford viser hvordan Hobbitens verden ble til.

Tolkien: Maker of Middle Earth er navnet på utstillingen i det historiske Bodleian-biblioteket ved Universitetet i Oxford. Utstillingen er historisk i seg selv. Den forteller hvordan forfatteren J.R.R. Tolkien (1892–1973) skapte Middle Earth, universet i den kjente triologien om Ringenes Herre og Hobbiten. Utstillingen er en reise gjennom Tolkiens liv og verker. Den viser manuskripter, illustrasjoner og kart som han brukte da han skapte sine bestselgende bøker, som også siden er blitt filmatisert.

– Et geni

– Tolkien var et geni med en unik tilnærming til litteratur, sier bibliotekar Richard Ovenden til den britiske avisen The Guardian.

– Hans fantasiverden ble skapt i en kombinasjon av dyptpløyende akademisk arbeid, hans rike forestillingsevne og kraftfulle kreative talent. Den ble også preget a hans egne erfaringer i livet, sier han.

Kurator Catherine McIlwaine peker på at Tolkien konstruerte hobbitenes og alvenes verden med stor beskjedenhet. Utstillingen viser ikke bare hvordan han glemte å sette navnet sitt på Hobbiten, da han ferdigstilte denne boken. Den viser også at han var usikker underveis arbeidet, og ofte forandret ting.

Én skaper

– Han var usikker på sine evner som kunstner, tok kritikk innover seg, og ba om feedback fra vennene og barna sine, sier McIlwaine og setter dette i sammenheng med Tolkiens religiøsitet.

Katolikken Tolkien snakket om «sub-creation», som kan oversettes som under-skapelse eller avledet skapelse.

– Det var knyttet til hans tro om at alle talenter og gaver kommer fra Gud. Gud er den ene skaper, og det vi gjør, er en etterlikning av det Gud har skapt. Tolkien var en veldig ydmyk mann, sier hun til The Guardian.

Utstillingen pågår frem til 28. oktober. Alle utstillinger ved Bodleian er gratis, men på grunn av pågangen er denne utstillingen den første der publikum må forhåndsbestille billetter.

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur