Kultur

Trønderkor med verdensklang

På sin nye jule-CD hyller damene i Cantus både Maria og mødre som tryller fram jula hvert år. Selv har de knapt tid til juleforberedelser med Frozen-premiere og Japan-turné.

Uka startet med utsending av jule-CD-en Fryd. I går var de gjester hos Lindmo. Om tre dager sitter de på flyet til Japan sammen med komponist Frode Fjellheim. Ikke for å synge verken julemusikk eller Disney, men musikk skrevet av Fjellheim. Mens de er i Japan skal filmen Frozen II(Frost) ha premiere. Der er de med igjen.

Turde ikke prøvesynge

Hvor gøy er det å være med på alt dette? Spørsmålet går til korets styreleder Mari Tinmannsvik.

– Det er helt fantastisk. For min egen del er jeg glad jeg er så heldig at jeg kan feire jul hjemme hos min mor for dette blir ganske travelt. Jula kommer uansett hvor skinnende reint det er i alle skap og skuffer. Det viktigste er vel å være sammen med dem man er glad i, sier hun.

Koret Cantus ble start av en venninnegjeng i 1986, og dirigent Tove Ramlo-Ystad er den eneste som er igjen. Fra det lille ungdomskorets trestemte swing'it-låter, har hun løftet det til et vokalensemble med flere internasjonale korutmerkelser. Tinmannsvik forteller at hun i mange år ikke turde prøvesynge.

– Koret var altfor bra, tenkte jeg, og da jeg ble med, fant jeg ut at det var verdens mest jordnære gjeng, sier hun.

Disney-royalty

Koret var etablert som et eliteensemble i flere år før Disney-effekten slo til. I 2013 sang de åpningssporet Frode Fjellheims «Vuelie» i filmen «Frozen». Det ga koret et internasjonalt løft uten sidestykke i korverdenen. I årene etter har royaltyinntektene vært tellet i hundretusener. Det har gitt anledning til å bestille ny musikk fra etablerte komponister samtidig som utgiftene til reising kan holdes nede for den enkelte korist.

Årets jule-CD er som tidligere album spilt inn med Morten Lindberg bak lydspakene, og med dyktige musikere og samarbeidspartnere i alle ledd. De holder også på med en CD til med spesialskrevet musikk av Henning Sommerro og den amerikanske komponisten Eric William Barnum. De har også bestilt ny musikk fra norske Marianne Reidarsdatter Eriksen og japanske Ko Matsushita. Slikt koster penger. Da kan det komme godt med at koret også er med på oppfølgerfilmen Frozen II.

Popstjerner for en dag

Før Mari Tinmannsvik begynte i koret fikk hun med seg at de var med i en fantastisk film. Da hun deltok på koret til Sør-Afrika fikk hun oppleve litt av korets popstjernelignende status.

– Vi merket det på måten vi ble mottatt av andre kor og på hvordan noen sprang etter bussen ropte Frozen og ba oss synge «Vuelie», forteller hun.

Koristene er i snitt med i koret i fem år. Mange kommer til Trondheim som studenter og slutter når de er ferdigstuderte. Andre gir seg fordi jobb og familie krever sitt.

Heller ikke dirigent Tove Ramlo-Ystad får mye tid til juleforberedelser i år.

– Men det viktigste vil bli gjort og mye glede skal det bli, sier hun.

Hyller mødrene

Å lage korets andre jule-CD var en ide som kom fordi de gjerne ville dele julesanger i arrangementer som er skrevet spesielt for koret.

– I tillegg har vi arbeidet med ideen om hva en slik innspiling skal være. Som et damekor vil vi gjerne hylle Maria som ga oss Guds sønn, samtidig som vi vil hylle alle mødre som gjør alt de kan for å møte barnets forventing og skape jul for barna. Slik kan vi blande det sakrale og det folkelige. Vi vil gjerne være et folkelig kor som kobler det med høyest mulig kvalitet, sier dirigenten.

Koret har pleid et godt samarbeid med musiker og arrangør Trygve Brøske og med folkemusiker Unni Boksasp.

– Slik an vi både løfte fram gamle folketoner og la Unni slippe til med egen formidling.

– Det er en voksende interesse for å koble folkemusikken til jul. Hva skjer?

– Vi kommer i tettere kontakt med vår egen identitet, noe som betyr utrolig mye for de unge damene i koret. Det er et unikt perspektiv også fordi vi er blitt et internasjonalt kor, sier Ramlo-Ystad.

Stadig nye mål

I Japan skal koret synge musikken til Frode Fjellheim fra det forrige albumet Spes. Når de er tilbake fra en uke i Japan, blir det så vidt tid til å lansere julealbumet gjennom fire julekonserter.

– Hvor mye krever det nå å holde i gang med så mye oppmerksomhet og turnering?

– Vi må hele tiden sette oss nye mål blant annet ved vårt langsiktige prosjekt der vi bestiller ny musikk av to komponister hvert år. Slik utfordres vi hele tiden. Neste plate skal ut 2021. Sangerne skjønner at de er med på et eventyr, men vi er godt forankret i det daglige arbeidet. Selv om vi får royalties må vi hele tiden tenke på hvordan vi skal promotere og finansiere nye prosjekt. Vi har alltid valgt å stole på vår egen identitet. Vi har ikke fulgt strømmen, men alltid gjort det vi synes er riktig for oss å gjøre, sier dirigenten.

---

Cantus

  • Damekor startet i 1986 i Trondheim.
  • I mange år har de hevdet seg med glans i internasjonale korkonkurranser.
  • I 2018 vant de klassen Female Chamber Choir i World Choir Games. Pretoria, Sør-Afrika.
  • De har utgitt åtte abum. De tre siste er Fryd (2019), Northern Lights (2017) og SPES (2015).
  • Dirigent Tove Ramlo-Ystad

---

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur