En av Nordens viktigste nålevende kirkekomponister fyller 75 år 20. oktoner. Trond Kverno har som få andre laget melodisporet til frodig gudstjenestefeiring «med duften av tro og smerten av kors».

Et kor av stemmer hyller villig komponisten, humoristen og prelaten Trond Kverno. Fra faglig hold er han hyllet for at han med sin særegne, melodiske teft har skapt fantastiske salmetoner og liturgiske melodier.

«Musikken til Trond har en helt egen kraft som inspirerer og gjør frimodig samtidig som den står boltet fast i livets alvor», mener domkantor Vivian Sydnes.Feiringen av dagen skjer fredag i en salig blanding av vesper og middag med nære venner i Bodø.

Bjerke og Bjørneboe

– Jeg komponerer fortsatt, men det går også saktere fordi det er mye å bekymre seg over i koronatiden. Jeg ønsker å få gjort i hvert fall en pasjon til med tekster av norske lyrikere. Kjernen i det er tekster fra fetterne André Bjerke og Jens Bjørneboe. Tekstene deres er såpass ukonforme at jeg trives godt med dem. André Bjerkes samling «De som så ham» er sentral, forteller komponisten.

– Når kan vi vente den?

– Hvis det er noen deadline på dette må det være døden. Jeg må holde meg i live til å fullføre den, sier han med en varm latter.

Kverno er forsiktig med bestillinger. For ham er deadliner deprimerende, og det trenger han ikke.

– Det jeg trenger er et jevnt og muntert liv.

Internasjonal 

I Norsk salmebok er han representert med hele 52 verk. Hans Agnus Dei- og Kyrie-melodier har overlevd liturgireformen i mange menigheter, og hans salmemelodier synges også i Sverige, Danmark, Finland, Island, Nederland og Tyskland. Den danske salmedikter Estrid Hessellund betegner ham som «en stor og fargerik personlighet» og bekrefter at særlig salmemelodiene har gitt gjenlyd internasjonalt.

LES OGSÅ