Kultur

Tro, håp og ærlighet

Når Beth Hart synger gjør hun det med hjertet. Og hun viser det frem slik at vi kan se alle arrene fra de slagene hun har kjempet. Til tross for en kronglete livsvei med lange nedturer fortsetter hjertet å slå og tekstene kommer til sin rett gjennom en solid produksjon og den krispete vibratostemmen ­hennes.

Da singelen «Bad ­Woman Blues» kom i august var det faktisk ingen forvarsel på hvilken plate War In My Mind skulle bli, og sangen er heller ikke spesielt typisk for å være Beth Hart. «Bad Woman Blues» som er åpningslåten, er up-tempo, piano­drevet og groovy, men har et lynne som grenser mot det irriterende og intetsigende. Ja, det er helt ­borti Shania Twain-landskapet av og til, og er det en ting som er ­sikkert, så holder det lenge med ei Shania Twain i musikkens v­erden.

Men allerede på låt nummer to, tittelsporet, henter hun seg inn noe så aldeles fantastisk. Dette er en hymne, og det er på disse låtene Beth Hart virkelig ­leverer og kommer til sin rett. Pianotemaet bygger oppunder de mørke tekstene og på «War In My Mind» synger hun «Black in my soul, It’s all black in my soul, no diamond in the coal, I reap just what I sow, It’s all black in my soul.» Det er mørkt nok for en hel plate det, men først og fremst er det sjelfullt og energisk. Vi tror på henne og at hun kjemper en kamp mot de indre vonde stemmene. Dette er blues gjort med soulens verdighet.

Topper seg

På låt nummer tre forstår man kanskje at Hart gjør det hun vil sjangermessig denne gangen, og «Without Words in the Way» er en jazzballade som tar lytteren inn i en røykfull bar rundt stengetid. Det står selvsagt ikke bra til her heller, og hjelpe­løsheten etter tapt kjærlighet ­beskrives med «Hanging on by a string, like a bird with one wing, like a child wihout a dream.»

Men det er på «Let It Grow» hun virkelig har løftet seg opp på et nivå med de aller beste låtskriverne. Det begynner rolig og i den musikalske soulen og progresjonen får man det for seg at dette kunne jo virkelig toppet seg med et gospelkor, og jaggu, koret kommer og leverer varene samtidig som gåsehuden dukker opp. Her synger hun om hvor viktig det er å drømme til tross for at man blir slått i bakken gang etter gang. Troen og håpet løfter oss opp og viser at «In every heart there’s a seed with a promise of hope. Let it grow.» Rett og slett en fantastisk låt som fortjener å bli sunget i hvert et gospel-
kor.

Har vokst

Beth Hart ­hadde et ønske om å jobbe med ­produsentguruen Rob ­Cavallo (Green Day og My Chemical ­Romance) allerede i 2003 da ­platen ­Leave the Light Out ­skulle mikses. Men han takket høflig nei. Tilfeldighetene ­gjorde at de var i ­samme middagsselskap i 2018 og ­verten ville at Hart­ ­skulle spille noen låter. Hun ­spilte «Rub Me for Luck», ­«Woman Down» og «Sister Dear» på ­piano. ­Etterpå kom Cavallo bort til henne og sa at hun hadde vokst som låt­skriver og at han gjerne ville ­produsere War In My Mind. Og det kan jo virke som at 15 års ventetid har gjort godt, for det er en ­spennende og velprodusert plate som har mye overskudd i seg, selv om de ­roligste låtene er de ­sterkeste. Nevnte ­«Sister Dear» er helt ­nedpå og alt Hart ønsker i livet er å fortelle ­søsteren en siste gang at hun er glad i ­henne. Søsteren døde av aids tidlig på 90-tallet.

Gode dager

«Rub Me For Luck» har også den pompøse
kvaliteten, og kunne godt ha vært en James Bond låt i all sin prakt, mens «Spanish ­Lullabies» blir nesten parodisk fremført med elementer av ­over-
tydelige ­spanske musikalske virke­midler. Uten tvil platens mest over­flødige toner. Hun ­avrunder albumet med «Thankful» og «I Need a Hero» og hvordan hun takker Skaperen for alt hun fremdeles får oppleve er et friskt pust. Det gir oss som ­lyttere et visst håp om at Beth Hart ­faktisk har gode dager. Mye takket være troen. Hun har vært i Norge en rekke ganger og det er bare å glede seg til neste konsert med en artist som har latt frøet vokse til noe aldeles fint og verdig.

Ronnie MAG Larsen

kultur@vl.no

---

Anmeldt

  • Album Rock
  • Beth Hart
  • Provogue Records
  • War In My Mind
  • Beste låter: «Let it Grow», «War In My Mind», «Sister Dear» og «Thankful».

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur