Kultur

Trekker barnebok om flerkoneri

Ny barnebok forteller om en farfar i Somalia som har flere koner. Etter omtale på en høyreradikal nettside, vil forfatteren trekke boken fra markedet.

Bilde 1 av 2

To nye barnebøker har vakt oppsikt hos söta bror etter at de ble presentert på bokmessen i Gøteborg forrige uke. Farfar har fyra fruar og Mormor är inget spöke tar opp hvordan det er å være et barn som vokser opp med svensk-somalisk bakgrunn, med besteforeldre som bruker heldekkende plagg, eller har flere koner. Bøkene gis ut både på svensk og somali.

Etter å ha fått stor oppmerksomhet på innvandringskritiske nettsider, vil forfatteren Oscar Trimbel stanse salget av Farfar har fyra fruar.

– Jeg håper ikke jeg ville trukket en bok fra markedet, men jeg må si jeg synes det er kjempevanskelig for tiden å formidle noe om minoritetskulturer, sier den norske forfatteren Mahmona Khan.

LES OGSÅ: Vil ikke bli kalt «sekulære muslimer»

I høyrevinden

Det er Oscar Trimbel som har skrevet de aktuelle bøkene, som har målgruppen 3-6 år. Trimbel er forfatter og illustratør, men jobbet tidligere i Somalia på vegne av Sida, som er Sveriges svar på Norad. Mormor är inget spöke handler om Omar som går halloween, mens Farfar har fyra fruar tar opp Asli som drar til Somalia sammen med sin far. Der møter han sin farfar og fire farmødre.

De to titlene fikk forrige uke mye blest langs hele skalaen av innvandringskritiske nettsider. Den nordiske motstandsbevegelsen skriver om dem under vignetten «Kulturmarxisme». De er videre omtalt av Fria Tider, en frittstående nettavis som regnes som «del av den radikale høyrepopulistiske nettmiljøet», ifølge en rapport fra Statens medieråd. Også den innvandringskritiske, norske organisasjonen Human Rights Service har omtalt bøkene: «Barn indoktrineres til å like flerkoneri og hijab» skriver Hege Storhaug i en bloggpost.

LES OGSÅ: Jakter på den gode død

Trekker boken

I helgen tok saken en brå vending. Da rykket forfatteren ut med følgende melding:

«Dette skriver jeg etter at jeg har lest artikkelen til nettavisen friatider.se 30. sep. kultur. Jeg stopper nå salget av «Farfar har fyra fruar» på bokmessen. Skal diskutere med Bokmaskinen (forlaget red.anm.) hvordan vi skal gjøre det, ettersom det er de som har trykket opp og selger boken. Jeg skal foreslå at vi ikke trykker flere, og tar boken bort fra boktorget».

Det var foreningen Somali Nordic Culture som presenterte bøkene på bokmessen i Gøteborg. Dette er en non-profit organisasjon som jobber med somalisk kultur, og drives av forfattere, kunstnere, fortellere, bibliotekarer og studenter.

I meldingen fra Oscar Trimbel heter det også at «Vil også meddele at foreningen Somali Nordic Culture ikke har noe ansvar for medlemmenes private bøker som selges».

Sensur

Dag Larsen i Norsk Barnebokinstitutt har ikke hørt om lignende tilfeller der en barnebok trekkes fra markedet.

– Men det har vært eksempler på sensur, som handler om hva som er korrekt eller ikke, påpeker han.

Dette har også vært trukket frem blant kritikerne av Trimbels bøker, som alle er gitt ut på Författeres Bokmaskin, altså på forfatterens eget initiativ og regning. Bøkene omsettes imidlertid av de store kjedene, og skal være kjøpt inn av flere bibliotek.

– Vi husker jo at bibliotekenes «Verdigrunnlag» tidligere har ført til at Tintin-bøker har vært fjernet og at gamle Pippi Langstrømpe-bøker er blitt brent. Men en bok for barn om flerkoneri er kanskje ikke et problem for verdigrunnlaget, skrev Jan Ericson på sin blogg. Han sitter i Finanskomiteen for partiet Moderaterna på Riksdagen, og twitret:

«Å normalisere flerkoneri for barn 3-6 år er urimelig. Strider mot svensk lov. Hvilke flere lovbrudd skal vi «gulla med» i svenske barnebøker».

LES OGSÅ: Hijab – et støystykke

– Kjempevanskelig

– Det er viktig å huske på at dette er en barnebok. Barnebøker tar opp det som kan være del av barns virkelighet, også det som er annerledes og vanskelig, sier Mahmona Khan. Hun har blant annet har skrevet ungdomsbøkene Fra Oslo til Lahore og Skitten Snø. Sistnevnte tok opp hvor skambelagt voldtekt kan være i et norsk-pakistansk miljø.

– Jeg håper ikke at jeg ville trukket en bok fra markedet, men jeg må si at jeg synes det er kjempevanskelig for tiden. Fordi vi som formidler noe fra minoritetskulturer, hele tiden må balansere. Når vi tar opp vanskelige tema, blir det umiddelbart brukt som et argument eller bevis av høyreradikale. Og på den annen side får du kjeft og kritikk fra det interne miljøet.

– Men vi kan jo ikke slutte å snakke om de tingene som kan være utfordrende, sier hun.

Det er hittil ikke lyktes Vårt Land å komme i kontakt med Oscar Trimbel.

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur