Kultur

Den nye plata hans heter 60 ­runder rundt sola. 13. mai fylte Haldens store rockesønn 60 år, og 21. september er det turnéstart i hjembyen. For hvilken gang han legger ut på veien, har han mistet tellingen over. For fire år siden visste han imidlertid at han ikke ville lage flere plater. Planen var å ikke ha noen planer.

Men så ble det plate og turné ­likevel for «kællen» fra den gamle industribyen ved svenskegrensa. Da han 16 år gammel begynte å jobbe på skofabrikken, og to år senere cellulosefabrikken, var det fordi faren mente han måtte ha «et ordentlig arbeid». Musikk kunne man jo ikke leve av!

Men det kunne Henning ­Kvitnes, etter hvert. En ­karriere som country-artist, som han ­heller vil kalle en rocker og ­visesanger, har både krevd mye og gitt mye. Men hvorfor klarer han ikke å slutte? Og hvordan har han alltid greid å komme seg videre på den ofte tornefulle og bratte artistvegen?

– Jeg gleder meg alltid til å spille for folk. Det er en drivkraft, særlig når jeg får høre at sangene betyr noe i livene deres. Sam­tidig er det et press å hele tiden skulle være på hugget og til stede for publikum, kveld etter kveld. Jeg er for eksempel livredd for å bli sjuk før spillingene.