Kultur

‘Tøyer strikken’

Politikere advarer forlagsbransjen mot å dreie for mye i kommersiell retning.

– Det er viktig å påpeke bokbransjen sin forvalterrolle av et viktig kulturpolitisk oppdrag, sier stortingspolitiker Ivar ­Odnes fra Senterpartiet.

– Oppdraget består i å sikre bredde og mangfold. Det forplikter.

Lørdag skrev Vårt Land om endringene i forlagsbransjen. Flere forfattere frykter at de store forlagenes prioriteringer av bestselgere og underholdningslitteratur, kan undergrave legitimiteten til den litteratur­politiske støtten, som har til hensikt å ivareta bredden og kvaliteten i norsk litteratur.

– Om forlagene dreier for langt i en kommersiell retning, vil det føre til at flere krever at bokbransjen behandles som en hvilken som helst annen bransje. Det har forfatterne rett i, sier Arild Grande­ i Arbeiderpartiet.

– Og det gjør oss bekymret, for vi ser allerede at Frp ønsker et tilnærmet fritt marked.

Tøyer strikken

Også Svein Harberg i Høyre opplever at bransjen på forskjellig vis utfordrer tillitsforholdet som ligger til grunn for særordningene.

– Jeg merker meg at deler av bransjen tøyer strikken. Vi har gitt unntak fra konkurranse­lovgivningen på grunnlag av avtalen mellom partene. Når den ene parten bryter reglene, er det klart at de erter opp det politiske miljøet.

Han viser til boten Konkurransetilsynet ila de store for­lagene 22. mars. Tilsynet mente Norges fire største forlag drev ulovlig kollektiv boikott av distributøren Interpress, til fordel for Bladcentralen, som alle fire var medeiere i.

– Jeg har også fått signaler om at bransjen ønsker å unngå noen av bokavtalens forpliktelser på nye plattformer som strømming. Om bransjens forpliktelser kun blir et skinn, vil det sette hele ­litteraturpolitikken i fare. Når vi har gitt fritak, er det fordi at en totalpakke har gjort det mulig. Da kan de ikke plukke ut noen av delene.

LES MER: «Mykporno-begeistring på Gyldendal»

Remabokhandel

Odnes i Senterpartiet mener parallellen kan trekkes til bokhandlerbransjen.

– Utvalget blir smalere og konsentrert mot noen få titler og forfattere. Det er bekymringsfullt dersom sterkere kommersialisering fører til større ensretting i bransjen. På den måten tar bokhandlerkjedene valgfriheten fra norske lesere.

Norsk bokbransje er preget av såkalt vertikal integrasjon, som innebærer at de største forlagene eier hver sin bokhandlerkjede. Arild Grande mener forlagene kan bruke dette eierskapet til å sikre utvalget i bokhandelen.

– Det som berettiger at du har rause statlige ordninger, er at alle deler av bransjen er med å bidra til å nå de kulturpolitiske målene­. Hvis det blir en kamp hvor alle blir opptatt av å raske til seg mest mulig, smuldrer det opp.

Grande mener derfor det var synd at den blå-blå regjeringen «skrotet» den planlagte bok­loven til den rødgrønne regjeringen i 2013. Bokloven ville ha formalisert bokavtalen i lovverket, og sikret mangfoldet, mener han.

– Vi skal følge med på utviklingen, for det er viktig at vi har et stort mangfold. Vi trenger en samfunnsdugnad, fra politisk hold til bokbransje, for å sikre publikum et stort mangfold i framtida.

LES MER: Svekkelsen av litteraturjournalistikken baner vei for forlagenes kreative markedsføring

Enfold

Nyvalgt leder i Forfatterforeningen, Heidi Marie Kriznik, er bekymret for kommersialiseringen av bokbransjen.

– Samtidig tror vi politikerne ser betydningen av å beholde de virkemidlene. Det ville vært dumt å straffe forfatterne og ­leserne for noe forlagene gjør.

– Hvis politikerne ønsker at bransjen skal ta en større kulturforpliktelse må de stille krav til dette når bokavtale skal fornyes eller gjennom boklov. For eksempel krav til bedre synliggjøring av bredde. Til nå har de bare presset på for økt liberalisering.

Ivar Odnes er bekymret for det han beskriver som kortsiktighet i bransjen.

– Bokhandlerkjedene framstår like. Hvorfor gir man ikke butikkene, som kjenner sine kunder best, større handlingsrom for egne utstillinger og å drive­ aktiv formidling av bøker de ansatte brenner for å løfte fram utover listetoppene?

Han sier Senterpartiet vil følge utviklingen framover med bakgrunn i at de ønsker å sikre bredde­ og mangfold – ikke bare på utgiversiden, men også i ­hyllene ute i bokhandlene.

– 3-4 innkjøpssjefer kan ikke få diktere hele markedet. Norske­ lesere fortjener mer enn å bli presentert «10 på topp».

Les mer om mer disse temaene:

Arne Borge

Arne Borge

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur