Bøker

Toni Morrison er død

– Toni Morrison har gjort det veldig vanskelig å hevde at slaveriet, og ringvirkningene det fortsatt har, ikke angår oss alle, mener Vårt Lands anmelder, Live Lundh.

Den amerikanske forfatteren Toni Morrison – den første og til nå eneste svarte kvinnen som har mottatt Nobelprisen i litteratur – er død, 88 år gammel. Det bekrefter en venn av forfatteren overfor AP.

Morrison står bak romanene De blåeste øyne,Kjærlighet, Jazz og Hjem.

Mest kjent er likevel Elskede fra 1987. Den handler om en kvinne som velger å ta livet av spedbarnet sitt for å redde henne fra slaveriet.

Gjelder oss alle

I juni kom boken Mouth Full of Blood ut. Den er en samling av Morrisons forelesninger, essays og taler.

Vårt Lands anmelder Live Lundh skrev at boken gir et innblikk i «hvilket enormt tankearbeid som ligger til grunn for Morrisons skjønnlitterære forfatterskap».

«Romanene hennes har nådd hele verden, og gjennom fortellingene sine har hun gjort til skamme de stemmene som har antydet at det å skrive om svarte menneskers erfaringer er en begrensning. Toni Morrison har gjort det veldig vanskelig å hevde at slaveriet, og ringvirkningene det fortsatt har, ikke angår oss alle, at dette ikke er vår kollektive historie, at det ikke har lagt seg i språket vårt og i blikket vårt på verden», skrev Lundh i den anledning.

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Bøker