Françoise Ozons film Grace a Dieu vant nylig en Sølvbjørn ved filmfestivalen i Berlin. Ifølge
nyhetsbyrået AFP avgjorde en fransk domstol mandag at filmen kan vises på kino. Det var den tiltalte presten Bernard Preynat som forsøkte å få filmen stanset.

Ved å fortelle om overgrepsskandalen i Lyon, setter filmen lys på de mange overgrepssakene i kirker verden over. Den er bygget på den sanne historien om en gruppe ofre for seksuelt misbruk som har gått sammen i organisasjonen La Parole Libérée for å bryte tausheten. De hevder å ha vært utsatt for overgrep av presten Bernard Preynat i Lyon. Presten er tiltalt for overgrep mot mange titalls barn. Forholdene skal være kjent både av kardinal og Vatikanet, og kardinal Philippe Barbarin ble i januar
stilt for retten tiltalt for å ha forsøkt å dekke over saken. En legmann og fem andre geistlige er også tiltalte for å ha tiet og unnlatt å hjelpe til.

Anker dommen

Saken mot presten kommer for retten på et seinere tidspunkt. Den blir omtalt som Frankrikes mest omfattende når det gjelder presters overgrep mot barn. Det avgjørende for filmen, er ifølge retten, at filmens sluttord sier at presten er å betrakte som uskyldig inntil dommen er falt. Prestens forsvarer sier dommen vil bli anket, fordi «den vil åpne for at filmer kan påvirke saker som er for retten».

Françoise Ozon forsikrer at filmen baserer seg på fakta. Navnene på ofrene er forandret, men karakterene i filmen er basert på virkelige personer.

– Alt som kommer fram i filmen er tidligere omtalt i fransk presse, har han sagt ifølge Deutsche Welle.

Alexandre er en av hovedpersonene i filmen. Han har fortsatt stor respekt for kirken, og familiefaren oppdrar sine fem barn som katolikker. Da han oppdager at presten som misbrukte ham, fortsatt arbeider med barn, presser han på for at kirken skal stanse ham.

Bærer skam

Den katolske kirken i Lyon sier i en uttalelse at mange familier fortsatt sliter med skadene prestens overgrep har påført dem.

– Overfor ofrene og deres
familier vil vi alltid bære skammen over det som ble skjult og fortsatt kan være det, heter det i uttalelsen sitert i den katolske ukeavisen The Tablet.

I forbindelse med saken mot kardinalen har den franske statsministeren Manuel Valls uttalt at han mener kardinalen «må ta ansvar, snakke og handle». Han unnlot å si at kardinalen burde trekke seg, men sa at både «handlig og ord» var påkrevet. Vatikanet har, ifølge Deutsche Welle, støttet kardinalen og sagt at han har vist «en stor grad av ansvar» i behandlingen av saken.

Saken mot kardinalen var for retten i januar, og dom er ventet i mars.

Tiltalt prest 
ville stanse film