Kultur

– Tillit oppstår ­raskere ved ­fysiske møter

Selv om dataspill kan være en fin arena for vennskap, er det fordeler ved å møtes fysisk, mener forsker Helge Svare.

– Kommunikasjon gjennom spill og sosiale medier tilbyr en fantastisk mulighet til å overvinne sperrer i møte med andre, sier Helge Svare, forsker ved Arbeidsforskningsinstituttet og forfatter av boken Vennskap.

– Det gjelder kanskje spesielt dem som ikke så lett får venner på skolen, eller bor på et lite sted der det kanskje ikke er så lett å finne andre med like interesser. Det kan sammenliknes med gammeldagse brevvenner. Jeg hadde selv stor glede av brevvenner i ungdomsårene, som for mange er en notorisk vanskelig tid der det kan være problematisk å finne venner.

LES MER: Cecilie får gode vennskap gjennom dataskjermen

Rikere kommunikasjon

Likevel mener Svare det er fordeler ved å møtes.

– Det er ingenting som kan erstatte det å være til stede i samme rom, og å kunne se hverandre. Studier om samarbeid i arbeidslivet viser for eksempel at tillit oppstår mye raskere mellom kolleger som møtes fysisk. Selv om vi kan kommunisere gjennom telefon og e-post, blir det aldri det samme, sier han.

– Det er ikke direkte overførbart til nettvennskap, men det kan likevel være en indikasjon på at det er noe ved de fysiske møtene som byr på en rikere kommunikasjon. Vi har nok en idé om at det tross alle mulighetene som ligger i digitale samtaler, er i situasjoner der vi møtes fysisk at vi kan oppleve flest dimensjoner ved samværet. Vi vil gjerne ha den fulle erfaringen i møte med andre mennesker.

LES MER: Lærer samspill av dataspill

Side ved side

Ifølge Svare skilles det i vennskapslitteraturen mellom «ansikt til ansikt»-vennskap, der man er opptatt av hverandre og deler personlige gleder og bekymringer, og «side ved side»-vennskap. Sistnevnte betyr at man er sammen om felles aktiviteter.

– Da er man mer opptatt av aktiviteten enn av hverandre, sier Svare, og bruker fotballspillere som eksempel.

– Man har ikke nødvendigvis dype vennskap på fotballbanen. Der er man mest opptatt av å spille, selv om det ofte kan oppstå sterke fellesskap.

LES MER: To av tre på sosiale medier hver dag

Forskeren tror mennesker som møtes gjennom dataspill kan oppleve det samme. Han utelukker ikke at de som først er mest opptatt av spillene også kan utvikle et dypt vennskap over tid.

– Det er ikke slik at bare ­fysiske møter er verdifulle, mens nettkommunikasjon er håpløst. Begge deler har styrker og svakheter, sier Svare.

LES MER: Tar oppgjør med åpenheten på sosiale medier

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur