Klima

Til jord skal du bli

Kan menneskekroppens siste bidrag til kloden bli miljøvennlig? Fra og med neste år blir kompostbegravelser lovlige i delstaten Washington.

Da Katrina Spade skrev masteroppgaven sin om urbane begravelser, ble hun oppringt av en venninne.

Venninnen fortalte at hun hadde sett en bonde kompostere de døde kyrne sine ved å grave dem ned i jorda og dekke dem til med trebiter.

Spade leste seg opp på emnet. Hun fant ut at komposteringsmetoden lenge hadde vært anvendt i landbruket. Kombinasjonen av nitrogenrikt organisk materiale og karbonholdig tre, skapte god gjødsel.

Livets sirkel

Ideen om at også menneskekroppen kunne berike moder jord, fikk Katrina Spade til å starte Urban Death Project i 2014. Organisasjonen har senere blitt til selskapet Recompose, som har eksperimentert med ulike komposteringsformer.

– For noen år siden kontaktet jeg forsker Lynne-Carpenter Boggs, som er ekspert på organisk nedbrytning av husdyr. Vi ville teste om organisk nedbrytning av mennesker også var miljøvennlig. Vi fikk donert seks kropper til forskningsprosjektet vårt på Washington State University. Vi la dem i beholdere med treflis, høy og blålusern.

De påfølgende seks ukene brukte de ingen kjemikalier. Ei heller energi. Komposteringmassen skapte energi.

– For meg var det noe magisk ved det som skjedde inni beholderne. Den første dagen var temperaturen 10 grader celsius. Tre dager senere var den 65. Så lenge mikrobene får nok oksygen og fuktighet, så bryter de ned kroppene. Alt skjer av seg selv. Det eneste vi behøvde å gjøre var å justere temperaturen.

LES MER: California tillater i dag «vannkremasjon» av dyr. Neste år utvides tilbudet

Kirkelig motstand

Til neste år kan privatpersoner kompostere sine kjære i delstaten Washington.

I mai, etter flere år med lobbyvirksomhet, gikk nemlig en lov gjennom delstatssenatet.

Den katolske kirken motsetter seg likevel komposteringsbegravelser. I et presseskriv etterlyser de flere kontrollstudier, som stadfester at metoden er miljøvennlig. Dessuten bekymrer de seg for om menneskeverdet ivaretas når man nyttiggjør seg av den døde.

Samtidig er ikke tilbakemeldingen udelt negativt fra kirkelig hold.

– Jeg har hatt konstruktive samtalers med alt fra lutheranske prester til jødiske rabbier, sier Spade.

– Flere sier at vår metode er mer i overensstemmelse med kirkeliturgien enn de nåværende metodene.

Nytale

Tradisjonelt har også mange kirkeledere reagert på formuleringen kompostering, som i noens ører antyder at man tar hånd om et et avfallsproblem.

Spade har vært lydhør for dette og sluttet å bruke ordet kompostering for halvannet år siden. Nå sier hun recomposing, som man med litt velvilje kan oversette til omskapning.

– Men media nekter å gi slipp på komposteringsordet. Det henger ved oss. Samtidig må det nevnes at det ikke finnes et fullgodt alternativ. Man kan si organisk reduksjon, som det står i lovteksten. Jeg liker det ordet, men det kan ikke gjøres om til et brukbart verb.

LES MER: «Å gravlegge våre døde er en samfunnsoppgave, men også en jobb som bringer oss inn i det aller mest private» skriver Anne Marie Brenne i Elsket og savnet

Ord og handling

Spade understreker at hun ønsker å opprettholde verdigheten ved gravferdsritualet og til neste år åpner Recompose et flerbrukshus i Seattle i delstaten Washington.

Her skal mennesker bli stedt til hvile, men det skal også være et minnested, samt et sted der folk kan besøke og lære mer om metoden. Spade vil vise dem at det kan være noe vakkert ved å avslutte livet i pakt med naturen.

Når kroppen har blitt til jord, kan familiene også ta med seg jorden hjem å bruke den til å plante et minne om den avdøde.

En død bror kan dermed bli en rosebusk. En far eller en datter til et kirsebærtre.

Spade vet selv ikke hva hun vil bli når hennes dager på jorden er talte.

– Jeg vil gjerne bli til et tre med torner, men ikke en kaktus. Jeg vil bli til et tre som allerede vokser i lokalmiljøet her i Seattle.

Journalist: Fredrik Kalstveit. kultur@vl.no

---

Komposteringsbegravelser

  • Urban Death Project ble grunnlagt i Seattle i 2014 av Katrina Spade. I 2017 ble den veldedige organisasjonen til selskapet Recompose.
  • I mai i år legaliserte delstaten Washington komposteringsbegravelser. Loven trer i kraft i 2020.
  • Kompostering innebærer at døde kropper legges i beholdere med treflis, høy, blålusern og rikelig med væske. Ved temperaturstyring er det mulig for bakteriene i jorda å bryte ned både tenner og beinrester. Komposteringsjorda returneres etter prosessen er over til familiene.
  • Fra og med 2020 vil Recompose tilby komposteringsbegravelser i delstaten Washington. Prislappen vil være på under 50 000 kroner, hvilket er billigere enn tradisjonelle kistebegravelser, men dyrere enn flammekremasjoner i regionen.
  • Den norske gravferdsloven gir foreløpig ikke rom for komposteringsbegravelser.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima