Kultur

Tegner­ med skrekkblandet fryd

Donald Trump har vært en komisk outsider. Nå blir han verdens mektigste mann. Vil vi ­fortsette å le av ham?

Bilde 1 av 2

Avistegner Roar Hagen reagerer med skrekkblandet fryd over det amerikanske valgresultatet.

– Som menneske, far og bestefar er jeg litt urolig. Men som fagperson kjenner jeg at jeg også blir litt opprømt. Han er jo vår beste mann, i betydningen den mest takknemlige å gå løs på som avistegner, sier avistegner Roar Hagen.

Han gleder seg til å karikere Donald Trump i tiden fremover.

– Men han fortjener fair behandling, både som president og som karikatur-objekt, sier Roar Hagen som i sin tid var i det ovale kontor og tegnet Bill Clinton.

Marvin Halleraker har tegnet Donald Trump en rekke ganger, også for Vårt Land. Som karikatur­tegner mener han Trump blir enda mer interessant nå som han tar det endelige steget inn i politikkens etablissement.

– Det blir ikke «business as usual» fremover. Jeg kan bli bekymret med tanke på hva han kan finne på å gjøre av skremmende ting, med så mye makt han har nå. Men for meg som tegner blir han minst like interessant i den posisjonen han nå inntar. Jeg føler et ubehag overfor det han står for politisk, som nesten har noe fascistisk over seg, sier Halleraker.

Forfatter Erlend Loe har skrevet manus til flere komedier. Han synes mye god satire har sitt utspring i stabile politiske kontekster, og nevner spesielt den britiske serien In the thick of it. Likevel tror han ikke politisk uforutsigbarhet nå vil lede den politiske satiren inn i en krise.

– Jeg tror det blir satirefest. Selv om jeg synes den beste politiske satireseriene kommer fra land som er politisk stabile, tror jeg komikere og manusforfattere nå vil finne nye måter å angripe dette på. Og jeg tror han blir en president som blir morsommere å erte enn Obama, fordi han takler det så dårlig, sier Loe.

LES OGSÅ: Israelsk høyreside gleder seg til ny Trump-æra

Demokratisk forutsetning

Idéhistoriker Kjetil Jakobsen er aktuell med boka Etter Charlie Hebdo ytringsfrihetens krise i historisk lys. Han mener karikaturen og satiren historisk sett har gode kår i uoversiktlige perioder.

– Fordi satiren er et kampmiddel, tror jeg den er like viktig i urolige og farlige tider som ellers. I Europa kommer aviskarikaturens gjennombrudd samtidig med demokratiets framvekst på 1800-tallet. Samtidig begynner man å forholde seg til makt som noe sekulært som en tar på seg og gir fra seg. Den politiske satiren er trolig en av demokratiets forutsetninger, sier Jakobsen.

LES OGSÅ: Om drøye to måneder har Donald Trump makt til å trykke på atomknappen i verdens største militærmakt

– Skummelt fravær av humor

I den nye boka argumenterer han for at fornuften trenger humoren som ramme. Derfor mener han det er skremmende at USAs neste president tilsynelatende mangler evnen til å le av seg selv.

- Når han framstår som en narsissist, som ikke ser grensene for sin egen person, mener jeg det har sammenheng med hans mangel på humor. Jeg vil ikke svartmale, men synes han på en nifs måte minner om noen figurer fra historien. Humor setter grenser for egoet og dets maktbegjær, og det gjør at fraværet av humor er skummelt.

Om man ser dagens situasjon i et historisk lys, mener Jakobsen mye taler for at karikaturen og satiren kan være på vei inn i en ny gullalder.

– Mye avhenger av hvor dette bærer hen. Men historisk sett har det vært en gullalder for den politiske satiren når man blir styrt av en dum poserende tyrann. Min favoritt i så måte er Offenbachs operette Den skjønne Helene, som latterliggjør keiser Napoleon den tredje og hans elskerinne.

Operetten er skrevet i Paris på midten av 1800-tallet, som var en gullalder for den politiske humoren.

– Obama er selv en fin humorist. Nå er vi kanskje tilbake til en mer klassisk situasjon for den politiske humoren, med den blinde kjempen i førersetet, sier Jakobsen.

LES OGSÅ: Tusenvis demonstrerer mot Trump i USAs gater

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur