– Man tror at Gud er kjempesnill og skal fikse alt. Men det er jo ikke sånn, sa skuespiller Ottar (10) til NRK under førpremieren til Tyra Tønnesens stykke Søndagsskolen på Trøndelag teater forrige uke.
Han mente Gud var en «streng, streng kar», og fikk støtte fra medskuespiller Johanna (11).
– Gud er veldig, veldig slem. Han dreper hele menneskeheten flere ganger, sa hun.
LES OGSÅ: Tar søndagsskolen til scenen
Tønnesen har tatt for seg Bibelen og sammen med seks barn, tre musikere og fire av teatrets skuespillere fremfører de ordrett tekster og handlinger fra både Det gamle og Det nye testamentet.
Ifølge Tønnesen har flere av barna som spiller i stykket uttrykt overraskelse over hvor «brutal Gud egentlig er i Bibelen».
– Det kom litt som en overraskelse på meg også. Jeg føler at i religionsopplæring så er det veldig fokus på at Gud er god og varm og kjærlig, men dette kan ikke nødvendigvis bekreftes.
– Hvis han finnes ville jeg tatt meg sammen veldig, og vært mye snillere enn jeg er nå for da er jeg ganske redd for at Gud kommer til å drepe meg, sa Johanna (11) videre i intervjuet med NRK.
Tønnesen tror verken barn eller voksne helt finner seg i det gudsbildet som blir fremstilt i Det gamle testamentet.
– Trusler om straff og løfter om belønning er ikke god takt og tone lenger.
LES MER: Hva er barnetro?
Med stykket ønsker hun å sette fokus på hvem Gud er. I Bibelen tolker hun Gud som nådig, tålmodig og trøstende, men også som nidkjær, rasende og krigersk.
Tønnesen innrømmer at stykket er et vågalt prosjekt.
– Men jeg tror det hjelper at det er en 11-åring som spiller Gud. Da føles ikke brutaliteten like truende for dem som ser på.
Regissøren tror det er viktig å vise frem at det har vært flere viktige krefter i menneskets historie – slik som kravet til lydighet.
– Fortellingen om Noas ark egentlig handler om at Gud vil utslette menneskeheten, og fortellingen om Abraham som vil ofre sin egen sønn, er ofte blitt underfortalt for barn, mener Tønnesen som understreker at stykket bør sees sammen med en voksen.
Forfatter Lars Petter Sveen har blant annet skrevet boken Guds barn som forteller nye fortellinger med utgangspunkt i Bibelens verden. Han har ikke sett stykket, men har likevel noen tanker om temaet.
– Jeg kjenner jeg er skeptisk til at fortellinger som at Abraham var villig til å ofre sin egen sønn skal være styrende for barns møte med Bibelen, sier Sveen.
Han tror ikke Bibelen er mer fremmed for barn nå enn før, men at mulighetene er annerledes.
– Jeg tror det er mer rom for barn å fortelle hvordan de møter historiene i dag. Vi har muligheten til å ta tak i de vanskelige fortellingene, men også løfte frem de som er lettere å snakke om.
Han tror det er viktig at barn får sette ord på en slags gudsfrykt.
– Jeg tror ikke det er noe nytt at barn ser Gud som til tider slem. Men nettopp det at de får lov til å snakke om det problematiserer også oss voksne og hvordan vi forteller om det. Det handler om hvordan man som voksen setter barnet inn i bibelhistorien, tror Sveen.
LES OGSÅ: Frykter bedehuskulturen blir borte
Merete Thomassen, førsteamanusensis i liturgikk ved Det teologiske fakultet på Universitetet i Oslo, forteller at trosopplæringsforskning har vist at i forkynnelse og formidling til barn er bildet av Gud som dømmende og straffende svært svekket.
– Petter Skippervold har sagt at barn i dag presenteres for en Gud som er glad i blomstene og samaritanene. Det synes jeg han har veldig rett i. Det er en velvillig gud og et ganske flatt gudsbilde som blir oftest fremstilt.
Hun tror mye er en reaksjon på helvetesforkynnelse og domspredikanter som tidligere dominerte norsk kristendom.
– Skremsel har vært en veldig stor del av kristen forkynnelse i mange og lange perioder, og dette er en reaksjon. For min del har det nok nå bikket over i det litt for koseligste laget av gudsforståelse.
– Har dagens barn en annen måte å møte disse fortellingene på, Tyra Tønnesen?
– Det finnes unntak, men generelt er forholdet mellom foreldre og barn blitt mye bedre. Kanskje på grunn av, men også på tross av religionen, har man utviklet en mye større respekt for barn – noe som nok gjør det lettere å møte disse fortellingene.
Hun får støtte fra Thomassen som understreker at hun ikke har sett stykket, men synes det virker som et spennende prosjekt.
– Konseptet barndom er ganske nytt. Tidligere ble barn sett på som uferdige voksne som kun skulle oppdras og formes til å bli selvstendige. Man finner ingen moderne forestillinger om barn i Bibelen i det hele tatt.