Musikk

Tar oppgjør med kvinnehatet

Øya-aktuelle Chvrches er lei av kvinnefiendtlige nettroll. – Kvinnelige musikere opplever forskjellsbehandling og kvinnehat hele tiden, sier vokalisten.

– Det er helt greit å mislike et band på grunn av musikken, sier Lauren Mayberry, vokalist i det skotske synthpop-bandet Chvrches.

– Men hvis du hater en artist bare på grunn av noe du mener gjør dem til en uønsket minoritet, er det en skikkelig grusom måte å se verden på.

Nettsuksess

Sammen med multiinstrumentalistene Martin Doherty og Iain Cook har hun gjort suksess med to album, verdensomspennende turneer og en rekke låter brukt i filmer, TV-serier og dataspill. Da de først begynte å spille sammen i 2011, var det takket være internett og deling på musikkblogger og sosiale medier at Chvrches opparbeidet en stor og trofast fanskare.

Bandet har hele tiden vært bevisst nettets påvirkningskraft, og valgte til og med å stave navnet på antikkromersk vis, med «v» i stedet for «u». Alt for å optimalisere søkemotorresultatene – søker du på «Chvrches», får du informasjon om bandet, snarere enn hundretusenvis av kirkebilder.

LES MER: Gjenklang fra ruiner

Hatprat

Men oppmerksomhet på internett har også en bakside. Skottene har mottatt utallige hatefulle kommentarer og meldinger på sosiale medier, de aller fleste av dem draps- og voldtektstrusler eller seksuell trakassering rettet mot den kvinnelige vokalisten. Mayberry har lenge vært en uttalt motstander av netthat, og med årene har hun blitt en frontfigur i kampen mot kvinnefiendtlige krefter på internett.

– Helt fra starten av har det vært viktig for oss å snakke om problemet fra en personlig synsvinkel, sier hun.

– Hver gang kvinnelige musikere snakker om det å være kvinne i et band, blir det stilt en del dumme spørsmål. Men nå som folk vet hvor vi står, blir det i alle fall en mer konstruktiv samtale rundt temaet.

LES MER: Kvinner trakasseres i online-spill

Oppgjør mot hatkulturen

Mayberry er usikker på om bandets aktivisme har ført til forandring.

– Vi får fortsatt mange stygge kommentarer. Kvinnelige musikere opplever forskjellsbehandling og kvinnehat hele tiden, det samme gjør kvinner i alle yrkesgrupper, sier hun.

– Sånn sett har vi kanskje ikke utgjort en forskjell i større sammenheng. Samtidig tror jeg det å snakke om problemet, og ta et oppgjør med den kvinnefiendtlige kulturen bit for bit, er noe som forhåpentligvis fører til framgang.

Mens Mayberry blir truet og hetset på nett, får guttene i bandet stort sett være i fred.

– Det er patriarkatets natur, sier vokalisten.

– Vi får noen kritiske kommentarer, vi også, sier Martin Doherty.

– Men det er ikke basert på kjønn, slik det er for henne. Du finner hatefulle ytringer overalt på nettet, men Laurens situasjon er annerledes. Hun får hetsen direkte rettet mot seg, over lengre perioder, og det slutter aldri. Det er klart det påvirker hverdagen hennes.

LES MER: Kvinner som fortjener mishandling og voldtekt

Forbilder

Før Chvrches slo igjennom med debutsingelen «The Mother We Share» i 2012, og debutalbumet The Bones of What You Believe havnet på årsbestelister blant kritikere verden rundt i 2013, hadde Lauren Mayberry allerede spilt piano og trommer i årevis. Hun spilte i flere band i løpet av tenårene, og skulle ønske hun hadde flere kvinnelige musikere å se opp til.

– Da jeg begynte å spille, var det rart å se så liten representasjon av kvinner i bransjen. Hvis du er tretten år gammel og har lyst til å starte band, men ikke har noen forbilder du kan identifisere deg med, er det vanskelig å vite at musikk i det hele tatt er noe du kan drive med.

Nå møtes Mayberry og resten av Chvrches av ivrige fans i forbindelse med konserter og platesigneringer, og bandet har selv blitt forbilder for andre. De får stadig høre at musikken og den tydelige stemmen de utgjør i kampen mot kvinnehat betyr mye for andre.

– Det er fint når band kan bety mer for folk enn bare en låt de har funnet på nett eller hørt på radio, sier Mayberry.

– Derfor er det hyggelig for oss å oppleve at vi er en del av et fellesskap som liker musikken vår, og at budskapet om å stanse hets og trakassering er noe folk bryr seg om.

LES MER: – Alle som ikke er idioter, er feminister

På vei opp

Da Chvrches inntok scenen i Tøyenparken under årets Øyafestival, var det tre år siden forrige gang de gjestet Norge. Mye har forandret seg siden den gang, mener Martin Doherty.

– I 2013 spilte vi på en liten klubbscene, og nå er vi del av en stor festival. Publikummet vårt har vokst enormt, og det ser heldigvis ut som vi fortsatt er på vei oppover, sier han.

– Drømmescenariet for oss er ikke å være verdens største band i noen måneder, da vil vi heller være et anerkjent band i fem år. Det er en mye bedre motivasjon, synes jeg, og vi er heldigvis i ferd med å oppnå det. Nå skal vi bare fortsetter å skrive nytt materiale, og gjøre ting på vår måte.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Musikk