Teater

Tar Babettes gjestebud til kirken

Skuespiller Ragnhild Gudbrandsen duker til Babettes gjestebud i 16 kirker i Hordaland. Olsvik kirke var fullsatt til premieren.

I kveld fortsetter Hordaland teater kirketurneen med Karen Blixens fortelling som teatret mener treffer vår tid og passer «svært godt i en kirke». Fortellingen har gitt navn til restauranter, og Babettes sanselige meny blir servert på mange spisesteder. Teateret mener imidlertid fortellingen formidler toleranse gjennom Babettes rause kjærlighet til livet og medmenneskene.

Sterk opplevelse

Teaterturneen er blitt til i et nært samarbeid mellom Bjørgvin bispedømme og Hordaland Teater, og det var teateret som tok initiativet. Opplegget rundt forestillingen er litt ulikt fra kirke til kirke. Noen kirker inviterer til samtale før eller etter forestillingen. Noen kobler det også med et måltid. Bispedømmets kulturrådgiver Ragna Sofie Grung Moe var til stede på premieren.

– Det ble en intens og sterk forestilling selv om den teknisk og utstyrsmessig er nøktern, sier hun.

LES OGSÅ: Kunstnerpreken

Kulturrådgiveren viser til at Kirkemøtet i april valgte å forsterke kunstens plass i kirken ved å vedtaksfeste at kunst er et kjerneområde, ikke bare et satsingsområde i kirken.

– For meg er denne forestillingen et tydelig bevis på at når kirken åpner opp for kunsten i kirkens midte, så vil kunsten utvide og utdype troens rom, sier Grung Moe.

Når Blixen utfordrer den alvorlige pietismen, mener Grung Moe hun gjør det varsomt og med kjærlighet.

Kristent budskap?

Ragnhild Gudbrandsen har selv oversatt Blixens tekst til nynorsk og dramatisert den for teatret. Om Blixen har noe kristent budskap vil hun det skal være opp til publikum å vurdere. Hun ser gjestebudet som en kjærlighetshandling som forløser både forståelse, tilgivelse og godhet.

– Denne sanselige historien setter vårt syn på utenforskap i et granskende lys, mener hun.

LES OGSÅ: Pave Frans' «favorittfilm»

Også skuespiller Thea Stabell har gjort teater av Blixen-novellen, nærmere 200 forestillinger over en periode på mer enn fire år. 20–30 av dem ga hun i kirker landet rundt. Stabell var for øvrig også med i gruppen som forberedte kirkens kulturmelding.

– Å møte publikum med Babettes gjestebud var en stor opplevelse fordi det var så tydelig at folk hadde behov for å høre fortellingen. Den unike rikdommen i fortellingen gjør at mennesker finner ulike ting som taler til dem. Jeg opplevde også at fortellingen fylte kirkene med noe man lengtet etter

Nåden

– Hva med de som mener at Babette representerer en hedonisme som burde være kirken fremmed?

– At restauranter og kokker lokker med Babettes gjestebud er et feilaktig perspektiv på Blixen. Det er noe man henter fra filmene som har lagt ensidig vekt på måltidet. Selve måltidet utgjør bare en tidel av teksten. Det er tolv puritanske kristne som sitter til bords og spiser noe de ikke kjenner rekkevidden av, bortsett fra én av dem. Jeg vil heller si at et sentralt tema er nåden og det vi får selv om vi ikke fortjener det. For Babette er måltidet et kunstverk, og hun bruker alt hun har for å gi de tolv gjestene som hennes gave, sier Stabell.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Teater