Anmeldelser

Tannløs gråtass

Bli med til distriktsnorge! Det er litt av et sted.

Gustav hadde mest lyst til å bli igjen i byen. Men det går ikke lang tid før han ser at livet på landet har mye å by på. På ­nabogården møter han raskt nye venner. De har en nyfødt geitekilling, og på låven står traktoren Gråtass, som raskt blir Gustavs nye bestevenn.

Handlingen er ikke det mest sentrale. Det viktigste er skildringene av livet på landet, menneskene som bor der – og mest av alt, traktoren Gråtass.

Sjarmerende. Gråtass er en sjarmerende traktor, og en god lekekamerat. Jeg holder pusten når Gustav løper ved siden av traktoren over markene. Det er faktisk ganske skummelt å se på.

Livet på landet har sjelden sett mer glanset ut. Er vi i Hardanger, eller ved Mjøsa? Rulleteksten viser at filmen er spilt inn i Irland. Sammenlignet med dette ser bildene på melkekartongen nærmest ut som nøktern naturalisme. Det er selvfølgelig ikke noe problem. Men når både historien, karakterene og miljøet blir såpass stilisert, flatt og karakterløst, blir heller ikke helhetsinntrykket det helt store. Denne traktoren er jo artig, men karakterene og miljøet rundt den blir tamt.

Noe mer. Vi har vent oss til at barnefilmer har noe ved seg som også voksne kan humre av. Det er det ikke noe særlig av her. Det er synd, for vi har nok av øko-hippier og lokaliseringsdebatter å ta av, og manus ville vært mer spennende om det også speilet noen slike spenninger. Men nei, her er er det ikke noe særlig under overflaten.

Gustav blir spilt av Elias Søvold Simonsen, best kjent fra Karsten og Petra-filmene. Niåringen har allerede vært med i sju spillefilmer, og gjør en god jobb denne gangen også.

Ellers er Hege Schøyen festlig som bygdas butikkdame, og Stein Winge er omtrent som vi pleier å se ham, som den strenge, men vennlige Gamlefar.

Første av tre. Filmen er den første av tre nye Gråtass-filmer. I likhet med Karsten og Petra-filmene, som ble laget av mange av de samme menneskene, kommer nok også filmene om Gråtass til å gå godt på kino. Den første i rekken er grei underholdning for barna, men ikke noe mer enn det.

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Anmeldelser