Kultur

Tagget 'Homeland er rasistisk' på arabisk på kulissene til populær spenningsserie

Serieskaperne leide inn feil graffitikunstnere til å lage arabisk gatekunst i den nyeste sesongen av Homeland.

I sesong fem av spenningsserien Homeland blir hovedpersonen Carrie Mathison (spilt av Claire Danes) eskortert av en Hezbollah-soldat gjennom en syrisk flyktningleir i Libanon. På veggen på bygningene står det skriblet «Homeland er rasistisk» på arabisk.

LES OGSÅ: Muslimer blir ofte framstilt som skurker i Hollywood

Skulle tagge poetiske slagord

I juni ble tre graffitikunstnere leid inn av produksjonsselskapet for å tagge på veggen av filmsettet, som befant seg i utkanten av Berlin, skriver Washington Post.

Kunstnerne Heba Amin, Caram Kapp og en kunstner kjent som Stone hadde i utgangspunktet tenkt til å tagge arabiske ordtak og poetiske slagord som hadde dobbel betydning, men da de begynte å spraye og ingen brydde seg om hva de skrev, bestemte de seg for å bytte strategi.

– Da fant vi ut at vi kunne skrive hva vi ville, sier den Kairo-baserte kunstneren Heba Amin til Washington Post.

Dermed havnet slagord som «Homeland er IKKE en serie», «Dette programmet representerer ikke kunstnernes meninger» og «Homeland er en vannmelon» på veggene på filmsettet. Vannmelon blir på arabisk ofte brukt som et uttrykk for noe som ikke skal tas alvorlig.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Den mest rasistiske serien

Episoden ble sendt på amerikansk fjernsyn forrige søndag, og Heba Amin er ikke overrasket over at taggingen faktisk kom på skjermen.

– Vi visste at det ikke legges ned mye research og energi i å framstille regionen riktig i serien, sier han til Washington Post.

I en uttalelse på nettsida si skriver kunstnerne at Homeland har rykte for å være den mest rasistiske serien på tv.

– Den er upresis, udifferensiert og veldig partisk i hvordan den framstiller arabere, pakistanere og afghanere, i tillegg til skeive framstillinger av byer som Beirut og Islamabad og den såkalte muslimske verden generelt. I fire sesonger har Homeland vedlikeholdt kontrasten mellom den fotogene, hvite og amerikanske beskytteren mot den onde og bakstreverske muslimske trusselen, skriver de på sin nettside.

LES OGSÅ: 'Serien har skapt et manipulativt monster'

Vil ta tilbake imaget

Ifølge Heba Amin hadde serieskaperne problemer med å finne noen arabiske kunstnere som var villige til å jobbe for serien.

– Det er veldig viktig for oss å understreke at slike stereotyper er veldig farlige, fordi de former folks forestillinger av en stor region, som igjen påvirker utenrikspolitikken. Dette er en måte for oss å ta tilbake imaget vårt på, sier han til Washington Post.

Les mer om mer disse temaene:

Ane Bamle Tjellaug

Ane Bamle Tjellaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur