Musikk

Synger til 
sin avdøde kone

- Alle bearbeider sorg på forskjellig måte. Jeg skriver sanger, sier Benny Borg, som har laget soloalbum for første gang på 22 år.

På den nylig utgitte singelen «God morgen, min kjære» synger Benny Borg om sin avdøde kone. Sangen er hentet fra hans kommende soloalbum, som allerede har fått mye oppmerksomhet, selv om det ikke lanseres før på 70-årsdagen hans i november.

Borg har underholdt nordmenn og svensker i over 40 år og tenkte egentlig at verden ikke trengte et nytt Benny Borg -
­album.

– Jeg laget sangen om min kone forrige vinter. Jeg hadde noen ideer, og så kom sangen etter hvert. Jeg var ganske uforberedt på alle de fine tilbakemeldingene. Det var produsentene mine som overtalte meg til å la dem gi ut «God morgen, min kjære» som første singel fra mitt kommende album. Jeg satt her nede i huset mitt i Frankrike og så begynte folk plutselig å skrive til meg på Facebook og ringe til meg, forteller Borg.

Han mener at denne sangen var en del av sorgprosessen, etter at kona Liv Jacobsen døde i 2013.

– Alle bearbeider sorg på forskjellig måte. Jeg skriver sanger, forklarer han.

Borgs produsent og musiker, Rune Berg, trodde han var vant til sangene hans da han fikk høre låta for første gang.

– Halvveis inn i det første verset så produsent Åge Reite og jeg på hverandre uten å si noe. Det var ikke noe vits i å prøve å sette ord på det vi hørte. Det var ikke mange tørre øyne i rommet da låten tonet ut, forteller Berg.

Positiv sang

«Har du kanskje drømt om meg som også jeg har drømt om deg?» spør han i sangen. Benny Borg sier at han er interessert i religion, men at han ikke tror at hans avdøde kone kan høre ham.

– Jeg har et nøkternt forhold til religion. Jeg tror at den stemmen jeg hører når jeg hører min kone, ikke kommer utenfra. Det er min versjon av henne. Jeg tror ikke på åndeligheten, men jeg har stor interesse for religion og hvordan religion former verden. Jeg holder på å lese Koranen for andre gang.

Borg mener at den nye singelen er en positiv sang som handler om en person som har godtatt ­situasjonen slik som den er. Det er en person som har noen melankolske samtaler med sin kjære i løpet av en dag, men den er likevel ikke trist. Det er flere sanger på albumet som er enda sterkere i formspråket, ifølge Borg, men de får vi ikke vite mer om før albumet kommer.

Produsentene oppfordret ham til å lage noe som var nakent og ekte. Det er to sanger på albumet som Benny Borg ikke har skrevet selv, men de er begge skjønnlitterære tekster som betyr mye for ham.

LES OGSÅ: – Jeg har aldri jaget etter lykke

Nakent og ekte

– Var det vanskelig å lage albumet?

– Nei, jeg har levd en stund, så jeg har lært mye det kan bli interessante sangtekster av. Produsentene mine kom med masse argumenter for at albumet skulle føles som om folk satt i stua mi og hørte meg spille. Vi spilte inn nesten alle låtene på første opptak, og jeg spilte selv, sier Borg.

Han forklarer at det aldri har vært opptatt av kvantitet og at ikke har vært interessert i å slå noen rekorder i flest hits, låter eller album.

– «Sangen om Morgan Kane» har fulgt med meg i hele mitt liv. Jeg har vært så heldig at jeg har to sanger som har blitt populære, og det er jeg veldig takknemlig for. De har gitt meg mye muligheter i løpet av min karriere.

Svensk tradisjon

Benny Borgs livslange og sterke forhold til svensk visesangtradisjon er nær i dette albumet.

– Hva håper du at de som ­hører din nye plate vil oppleve?

– Jeg håper at folk skal oppleve albumet som autentisk, ikke spekulativt. At det er rett fra hjertet og levra.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Musikk