Kultur

Den 78 år gamle gospel- og soulsangeren Mavis Staples ­startet karrieren i ­familiegruppa ­Staple Singers i 1949. Det nye ­albumet If All I Was Was Black er ­ifølge ­Mavis Staples selv «en tematisk plate om USA i dag, men med ­spøkelser fra for­tiden». Hun sammenligner dagens ­amerikanske samfunn med ­tiden da hun ­turnerte med ­Staple ­Singers på 50-, 60- og 70-­tallet.

Selv om gruppa ­samlet fulle hus, var det ingen festreise. Å være svart, med Bibelen som basis for ­livet de levde, og for ­sangene de sang, gjorde mange hvite ­amerikanere rasende. Når den rutinerte ­sangeren i dag ser seg rundt, konkluderer hun med at det fremdeles ikke er noen fest å være svart, i et land som ­ledes av den presidenten de har i USA i dag.

At Mavis Staples og U2 samtidig gir ut nye album med en bredside mot det politiske ­styret i Amerika, er dårlig nytt for ­Donald Trump. Den TV-sendte hyllestkonserten for Mavis ­Staples i Chicago’s AuditoriumTheatre i 2014, med en flokk av de mest respekterte artistene i USA i dag, viste hvilken massiv støtte hun fremdeles har blant publikum og artistkollegaer.

Guds hitmakere