Kultur

Super sommerprest-jobb

Da det lille dåpsbarnet, under Marte Holm Simonsens aller første gudstjeneste som prest i Løten kirke, tok tak i fingeren hennes, visste hun at hun hadde valgt riktig: Det var prest hun skulle bli.

Teologistudenten fra Teologisk fakultet ved Universitetet i Oslo avsluttet søndag sommervikariatet i Løten menighet. Det er tredje sommeren 28-åringen har jobbet der, og om ett år er hun ferdig med teologistudiet. Dét hadde hun ikke trodd da hun nektet å konfirmere seg i kirken.

– Nå er jeg veldig glad for at jeg valgte å satse på presteyrket. Jeg stortrives, og begravelsene er nok det jeg synes er det fineste. Samtalene med de pårørende, det å bli kjent med den dødes liv, og deretter kunne legge opp en begravelse etter hvordan livet til vedkommende har vært, er veldig meningsfullt, sier Marte Holm Simonsen.

LES OGSÅ: Prester gruer seg til dødsbudskap

Glad i kirken

Hun er vokst opp på Ottestad utenfor Hamar, omlag 15 kilometer fra der hun i sommer har utført de kirkelige handlingene en prest skal gjøre, bortsett fra vigsel. Det må hun vente med til hun er blitt ordinert.

I tillegg til begravelser, kommer også dåpshandlingen høyt på lista over de fineste presteoppgavene. Før den aller første gudstjenesten hennes, i nettopp Løten kirke for noen år siden, innrømmer Marte at hun var spent. Gleden hun følte da hun gjorde korsets tegn over dåpsbarnet, og det grep tak i fingeren hennes, glemmer hun ikke.

– Nå har jeg døpt 20 barn. Selv om jeg ikke kommer like nær 
familien som i begravelser, er også dåpssamtalene veldig fine. På Løten opplever jeg at lokalbefolkningen er veldig glad i kirken sin. Selv om de ikke alltid tenker på seg selv som spesielt religiøse, har de en dyp tilknytning til kirken.

– Hvordan har kirkebesøket vært i sommer?

– Bra, synes jeg. Både lokalbefolkningen og slekta mi har stilt opp. Faren min går sjelden i kirken ellers, men får med seg en gudstjeneste iblant. Mormor og morfar har kommet på hver eneste gudstjeneste jeg har hatt her. Det betyr spesielt mye for meg, siden moren min ikke 
lever lenger.

LES MER: Min tro: Charlotte Rørth

Feministisk

Marte Holm 
Simonsen vokste opp i en familie hvor kirkebesøk ikke var en vanlig foreteelse. Men en opplevelse fra barneskolen gjorde inntrykk. Rosemarie Køhn, som var biskop i Hamar bispedømme på den 
tiden, besøkte skolen hun gikk på.

– Det betydde mye for meg at hun var den første kvinnelige 
biskopen i Norge. I senere år har jeg også skjønt hvor mye den rause og åpne forkynnelsen hennes har betydd for befolkningen på Hamar.

I sommer har Marte fått flere hyggelige tilbakemeldinger på at det er flott å se en ung, kvinnelig prest, med en liberal og tydelig forkynnelse.

– Jeg er feminist fra barnsben av, og det er jo ikke alle steder i landet forkynnelsen min ville blitt tatt like godt imot som her i Løten. Jeg synes likevel det er viktig med mangfold i presteskapet. Det at en ung kvinne er prest og står ved alteret, tror jeg uansett gjør noe med folks oppfatning av hvem som hører til i kirken.

LES MER: Får ikke ha gudstjeneste på Arendalsuka.

Utveksler ideer

Den faste prestestillingen i Løten er nå lyst ut. Selv om Marte Holm 
Simonsen synes ukene i sommer har vært selve drømmejobben, kommer den utlyste stillingen litt tidlig for henne.

– Når jeg blir ferdig med teologistudiet, ønsker jeg meg uansett til dette distriktet. Her har jeg slekt og venner, her vet jeg at folket og bispedømmet tar godt imot meg.

– Vet du om studievennene dine er like fornøyd som deg med prestepraksisen i sommer?

– Vi prestevikarer har en egen Facebook-gruppe, hvor vi 
utveksler ideer og deler erfaringer. De aller fleste i gruppa er kjempefornøyde. De gode opplevelsene vi har i prestevikariatet er noe av det viktigste rekrutteringsarbeidet bispedømmene gjør.

Teksten den siste søndagen hun holdt gudstjeneste i Løten i denne omgang, var det dobbelte kjærlighetsbud.

– Kan jeg gjøre det kristne budskapet tilgjengelig for flest mulig, er jeg fornøyd.

---

Vikarprester

  • Den norske kirke har stort behov for vikarprester om sommeren.
  • Behovet dekkes hoved- sakelig av studenter og pensjonerte prester.
  • Marte Holm Simonsen er 28 år. Kommer fra Ottestad utenfor Hamar. Studerer teologi på TF (Teologisk Fakultet) i Oslo. Ett år igjen av studiet.
  • Har i sommer hatt sin fjerde praksisperiode som prest, den tredje i Løten menighet.
  • Er redaksjonssekretær i Nytt norsk kirkeblad og kirketjener i Oslo domkirke ved siden av studiene. Var i to år leder for Oslo Kristelige Studentforbund.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur