Bøker

Sultprisen til Guds barn-forfatter

Forfatter Lars Petter Sveen får Sultprisen fordi han ifølge juryen er en djerv, stilsikker og høyst original stemme.

Sultprisen er en litterær pris som deles ut årlig av styret for Gyldendals Legat for å hedre et eminent, yngre forfatterskap. Juryen fremhever Sveens særegne, engasjerte litteratur i prisbegrunnelsen: «Årets Sultprisvinner er en djerv, stilsikker og høyst original stemme i den norske samtidslitteraturen.»

Sultprisen er på 200.000 kroner.

LES OGSÅ: De beste krigsbøkene er kåret

Mesterstykke

Om gjennombruddsromanen Guds barn fra i fjor sier juryen at det «er et mesterstykke hvordan forfatteren får leseren til å se samtiden i øynene gjennom en litterær dialog med 2000 år gamle tekster, og samtidig får disse velkjente tekstene til framstå på nytt for oss.»

Prisen som i fjor ble tidelt Alfred Fidjestøl, er tidligere gitt til forfattere som Johnny Hallberg, Hanne Ørstavik, Thure Erik Lund og Tone Hødnebø.

Styret av Gyldendals legat består av Tom Egil Hverven (leder), Kåre Bulie, Geir Mork, Tone Selboe og Tonje Vold.

LES OGSÅ: Skrev for at mannen skulle forstå

Ondskapen

Om Eg kjem tilbake (2011) sier juryen at forfatterens talent for det makabre og nifse kommer til sin rett og at det er «en urovekkende fortelling, som sirkler om ondskapens banalitet, uten at noen allegorisk fasit tømres fast».

Selv om juryen også i romanen Guds barn (2014) ser forfatterens utforsking av ondskap, mener juryen at kjærligheten er omdreiningspunktet i en roman der Det nye testamentets bifigurer har hovedrollene.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Forlokkende kristendom

Juryen etterlater liten tvil om at romanen har gjort sterkt inntrykk:

«Romanen evner å framstille kristendommens idé om nestekjærlighet som dramatisk og radikal. Karakterene mangler beskyttelse, vi ser sårbare, nakne liv enten det er utstøtte og prostituerte, leprasyke, troende eller soldater som sliter med hva de har gjort. Å skulle ha tillit til andre og til sin egen tro byr i høyeste grad på prøvelser i form av nagende tvil og selvovervinnelse, samt frykt for forfølgelse, lemlestelse og tortur. Men det blir også tydelig hvorfor kristendommen er forlokkende.»

Juryen mener romanen er svært relevant i vår tid fordi den portretterer mennesker på flukt i et okkupert Palestina. Det bidrar også til aktualiteten at forfatteren skildrer det juryen kaller fundamentalistisk motivert bestialitet og utforsker hva det vil si å tro og handle godt.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Bøker