Kultur

– Strålende valg av tema

Først ble hun fornærmet. Deretter innså kirkens kulturrådgiver hvor fint hun synes det er at også Festspillene skal handle om tro.

Når Festspillene starter siste uke i mai, får Bergen to uker med «tro og tvil». Da Anders Beyer ble ­direktør i 2012 fikk hvert festspill et tema. Men temaet kommer først etter valget av komponist. Årets komponist er Sofia Gubaidulina, og hennes musikk er sterkt forankret i en kristen tro.

Fornærmet

Hva synes så kristne­ i Bergen om at Festspillene velger temaet tro og tvil? Bjørgvin bispedømmes kulturrådgiver Ragna Sofie Grung Moe ble først snurt.

– «Skal de også begynne med tro og tvil nå? Han kunne jo ha spurt oss». Det var min umiddelbare reaksjon. Vi som i en årrekke har jobbet i skjæringsfeltet mellom kirke og samfunn, kunne­ sikkert kommet med mange gode innspill. Min neste tanke var at det er utmerket at Festspillene fronter temaet.

Grung Moe sier hun følger den danske TV-serien Herrens veier og mener den er en sterk framstilling hvor tett sammenvevd tro og tvil er. Samtidig viser seriens suksess hvor viktig det er at temaet blir snakket om i offentligheten.

– Tro og tvil er essensielt i et hvert menneskes liv. Jeg synes det utrolig viktig at Festspillene tar det opp, sier Grung Moe som har en stor tillit til at festspilldirektør Beyer er i stand til å håndtere temaet.

Sette preg

Biskop Halvor Nordhaug hørte ikke om Festspillenes tema før Vårt Land tok kontakt. Heller ikke han lar seg fornærme, selv om han hadde satt pris på om kirken var blitt kontaktet i god tid på forhånd.

– Det er et tema jeg har stor sans for. Beyer sier at tro og tvil ikke bare handler om religion, men om hva du kan tro på og ha tillit til i lys av debatten om falske nyheter, sier Nordhaug.

En rekke kirkekonserter og salmekvelder inngår i programmet, og Nordhaug håper at det fortsatt kan være mulig å sette preg på innholdet i de samtalekvelder der programmet ennå ikke er fastlagt.

Skarp egg

Grung Moe synes festspillprogrammet både har bredde og skarpe kanter. Hun framhever valget av festspillkomponist Gubaidulina og festspilldikter Edvard Hoem.

– Også scenekunsten utmerker seg med utfordrende forestillinger av Anja Garbarek / Jo Strømgren og teaterkompaniet Vinge/Müller som reiser sitt eget byggverk inne i Sentralbadet. De våger å satse avantgarde og inviterer også et publikum som ellers ikke tenker at Festspillene er for dem. Jeg tror det er viktig for spillene som er i en skjebnetid når det gjelder statstilskudd. De må gjøre noe som ingen andre gjør, for å stadfeste sin unike posisjon, sier Grung Moe.

– Hva synes du om at Festspillene velger å bruke et tema?

Jeg synes det fungerer samlende og som en veiviser både for publikum og for de som produserer. Det kan gi en retning som både kan samle og utfordre.

– Noe innvender at det kan bli en tvangstrøye på kunsten?

Det er opp til produsent og publikum å velge om og hvordan man vil forholde seg til temaet. Tvangstrøye må det ikke bli, sier kulturrådgiveren.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur