Film

Storfilm om profeten Muhammed skal endre islams image

Filmen hadde premiere i Iran på onsdag, og har allerede fått kritikk for å vise ryggen til profeten.

Den iranske filmregissøren Majid Majidi står bak Muhammad, Messenger of God, den første filmen i en trilogi om profeten Mohammeds liv. Filmen hadde premiere i 143 kinoer i Iran på onsdag og åpnet i tillegg filmfestivalen i Montreal i Canada.

Majidi sier at målet med trilogien er å ta tilbake det riktige bildet av islam, som han mener har blitt ødelagt av ekstremister.

– Uheldigvis har mange inntrykk av at islam er en radikal, fanatisk og voldelig religion, sier Maijdi i et intervju med AFP i forbindelse med premieren på filmfestivalen i Montreal.

– Islam er en religion som handler om fred, vennskap og kjærlighet og det prøver jeg å vise i denne filmen, sier Maijdi.

LES OGSÅ: Muslimer blir framstilt som skurker i Hollywood

Viser ikke ansiktet

Filmen skal bli en del av en trilogi, og første film handler om profetens barndom. Filmskaperen viser aldri ansiktet til profeten, i stedet er det menneskene rundt ham som forteller historien, som bestefaren Abdul-Muttalib, spilt av den iranske skuespilleren Ali Reza Shoja Nouri.

Allerede i februar ba egyptiske Al-Azar, en av sunniislams mest prestisjetunge læresteder, Iran om å forby filmen, fordi de mener den fornedrer guds hellige sendebud.

– Vi krever at Iran nekter å lansere filmen, så det uforstyrrede bildet av profeten kan bli bevart i muslimenes minne. Vi ber alle filmskapere respektere religion og profeter, sa Al-Azhar i en uttalelse ifølge The Guardian.

De er ikke bare motstandere av å vise ryggen til profeten, men også stemmen.

– Skuespilleren som spiller denne rollen kan senere spille en kriminell, og da kan seerne assosiere disse rollefigurene med kriminalitet, sier imam Ahmed al-Tayyebs rådgiver til AFP.

Når profeten er med i filmen, ser vi alt i såkalt point of view-bilder, altså gjennom profetens øyne, forteller regissøren til AP.

– Alle er nysgjerrige på å se profeten i filmen, men du kan ikke se ansiktet hans, forklarer han.

Til gjengjeld vises han noen ganger i profil eller med ryggen mot kamera.

LES OGSÅ: Kritikerne sammenligner Jesus-film med bryllupsvideo

Få filmer om Muhammed

Religiøse filmer har allerede gjort det bra i Iran. Koranfilmen The Message fra 1977, der Anthony Quinn spiller onkelen til profeten, som verken blir sett eller høres i filmen, skapte lange køer utenfor kinoene i Teheran. Cecil DeMilles De ti bud, der Charlton Heston spilte Moses, gjorde det også godt i Iran, ifølge AP.

– Det er 250 filmer om Jesus, 120 om Moses, 80 om de andre profetene, 40 om Buddha, men The Message er den eneste filmen om profeten Muhammeds liv. Uheldigvis klarer vi ikke å introdusere profeten var til den vestlige verden. Og det gjør at fiendene våre forblir fiender, sier regissør Majid Majidi i et intervju med The Guardian.

LES KOMMENTAREN: Kyrkja har ei utfordring når ungdom får bibelkunnskapen sin frå Hollywood

Dyreste i Irans historie

Muhammad, Messenger of God varer i 171 minutter og har et budsjett på 40 millioner dollar, noe som gjør den til den dyreste filmen i Irans historie.

Bak kamera står den italienske fotografen Vittorio Storaro, som har vunnet tre Oscar, blant annet for filmer som Bernardo Bertoluccis Last Tango in Paris and Francis Ford Coppolas Apokalypse Nå,

Qatar har allerede annonsert at de vil lage sin egen film om profetens liv, med et budsjett på 1 milliard dollar.

LES OGSÅ: Spelar både Jesus og Satan i same film

Kan bli mer kontroversielt

– Noen land, som Saudi-Arabia kommer til å ha problemer med denne filmen, men mange muslimske land, som Tyrkia, Indonesia, Malaysia og mange andre land i Sørøst-Asia har etterspurt en slik film, sier Majidi til AP.

De neste filmene kan bli enda mer kontroversielle, siden Muhammed i denne filmen er et barn og ikke har blitt profet ennå.

– Det er ingen diskusjoner om denne perioden i profetens liv. Fra tida han blir profet kan også dialogen bli veldig vanskelig å få til, men jeg tror det er mulig, sier regissøren.

Les mer om mer disse temaene:

Ane Bamle Tjellaug

Ane Bamle Tjellaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Film