Kultur

Stjernene synger salmer med bestemorminner

I kveld kjemper sangstjernene i hard-rock og salmesang. Både Sondre og Adrian synger salmer til minne om sine bestemødre.

Bilde 1 av 4

De fem gjenværende artistene i NRKs artistkonkurranse Stjernekamp har denne uka slåss med hardrock og trøstet seg med salmer. Fra Helene Bøksle har de hentet salmeråd.

Klarte ikke synge

27 år gamle Adrian Jørgensen fra Bindal skal synge «Gje meg handa di, ven». Å høre Kurt Nilsen og Helene Bøksle synge den gjør noe med ham.

– Hver gang jeg hører den eller synger den selv, tenker jeg på bestemora mi som gikk bort da jeg var 17. Jeg greide ikke å synge i begravelsen hennes. Men hver gang jeg har spilt den, enten det er i begravelse eller bryllup, så kjenner jeg det sterkt. Jeg vokste opp med henne som en mamma. Det var derfor ekstra tungt da hun gikk bort, forteller Jørgensen.

LES MER: En salmestrofe kan være noe man klynger seg til, sier Hildur Eli Gryt. Denne uka startet norsk salmefestival

Avskjed med farmor

Sondrey (24) eller Sondre Mulongo Nystrøm er vokst opp med allsangen i en pinsemenighet på Øyer. Han har også valgt seg en salme med sterk tilknytning til gode bestemorminner.

– «Blott en dag» hørte jeg første gang i begravelsen til farmora mi. Jeg var ung og ble rørt av sangen. Den viser så mye av det essensielle som ligger i øyeblikkene man har med sine kjære samtidig som den bærer i seg et løfte om at man kanskje skal se dem igjen. Det var noe som traff meg i begravelsen til farmor, forteller Nystrøm.

– Hvordan har du lyttet deg inn til din versjon?

– Jeg har hørt mange versjoner fra country og bluegrass til EDM-aktige nåtidsversjoner. Det viser hvor mye den betyr at den blir gjort i så forskjellige varianter. Jeg velger en sårbar versjon i et forsøk på å ta vare på originalen. Med min stemme blir det uansett en annerledes variant, tror Nystrøm.

Drøye tekster

For setesdølen Kim Rysstad (34) tok det tid å nærme seg salmeskatten. De religiøse folketonene lokket ham, men tekstene synes han ofte er i drøyeste laget.

– Formaningene kan bli litt for voldsomme for meg. Det er ikke alt i tekstene jeg kan stå inne for. Noe av grunnen til at jeg valgte «Lær meg å kjenne dine veie» er at i den er det kjærligheten som er det viktigste. Ellers tenker jeg at det er to tre hundre år siden flere av salmetekstene er skrevet, så de får stå for seg selv, sier Rysstad.

LES MER: Ylva Eggehorns andakt og salme hjalp svenskene i sorgen over katastrofen

Sang i egen dåp

Rådgiveren Helene Bøksle har heller ikke vokst opp med salmene. Også for henne var det de religiøse folketonene som ble veien inn, ikke bare til salmene, men til kirken.

– Jeg sang meg inn i kirken gjennom de religiøse folketonene, sier Bøksle.

Da hun 30 år gammel valgte å la seg døpe, sang hun sin favorittsalme «Eg vei i himmerik ei borg». Den står for henne som den vakreste. Da hun ble spurt om være ekspert i en konkurranse hun selv har deltatt i, kjente hun på at det var vanskelig å ta på seg rollen å veilede andre vokalister med en sterk signatur.

– Det avgjørende var at jeg ville dele med dem min lange vei inn til det å synge i kirker og konsertlokaler hvor salmer etter hvert har stått som en stor del av repertoaret mitt. I dag er det en av grunnsteinene i det jeg vil formidle, sier hun.

Skrell vekk

Rådet hun gir er antakelig enklere sagt enn gjort.

– De må tørre å ta vekk alt, dansetrinn, kostymer, masker og all staffasje. Hva står du igjen med da? Hvilke bilder ønsker du å male? Du kan gjøre alt perfekt, men hvilke sanger åpner folks hjerter? spør Bøksle.

Dyrets merke

Når hun har sagt sitt, beveger artistene seg fra lyset inn i hardrockens mørke irrganger. Fra folketonen fra Åseral går Kim Rysstad lukt inn i Iron Maiden-klassikeren «The Number of The Beast».

– Det er som å gå fra himmel til helvete. Det er brøling og herjing, og føles som et rivjern gjennom halsen, mens salmesangen skal være mjuk, fin og trøstende i mitt hode, sier Rysstad.

Sondre Nystrøm er ikke videre kjent med sjangeren, men da Jimi Hendrix' «Purple Haze» ble godkjent som hardrock, var valget gjort. Adrian Jørgensen går rett til Deep Purples «Smoke on the water».

– Det nærmeste du kommer definisjonen av hardrock. Men dette er ikke min musikk. Det blir som å parkere et stort vogntog inne i en liten garasje. Det kjennes litt umulig, samtidig er det litt artig å prøve nye ting utfordringer, sier Jørgensen.

---

Stjernekamp

  • NRK TVs underholdningsprogram i ti deler der ti artister konkurrerer i ulike musikksjangere om å bli det NRK kaller «Norges ultimate entertainer».
  • Beate Lech, Bilal Saab, Adrian Jørgensen, Kim Rysstad og Sondre Mulongo Nystrøm er fortsatt med i konkurransen når det gjenstår fire programmer.
  • I kveld konkurrerer de i hardrock og salme.
  • Ronni LeTekrø og Helene Bøksle er mentorer og kveldens ekspertdommere.

---

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur