Kultur

Stiklestadsenteret avviser kritikk

Stiklestad Nasjonale Kultursentret tilbakeviser kritikken om at de dyrker vikingtiden og ikke gir plass til religiøse.

Stiklestad Nasjonale Kultursenter forvalter olavsarven og kjenner seg ikke igjen i krikken fra Idar Kjølsvik.

– I vår museumsvirksomhet er det mangfoldet i olavsarven som står i sentrum. Det innebærer at vi fokuserer både på det maktpolitiske og det religiøse, samt på bredere kulturelle og folkelige aspekter ved denne tusenårige historien, sier fagsjef og førstekonservator Heidi A. Ø. Beistad ved SNK.

Hun viser den nye utstillingen «Helgenkongens historier – tusen år i Olavs fotspor» som et eksempel på hvordan mangfoldet speiles.

– Når det gjelder langhuset på Stiklastadir er målet med middelaldergården nettopp å skape en formidlingsarena for overgangen mellom førkristen og kristen tid som Olav har blitt et så sterkt symbol for, sier Beistad.

Hun understreker at SNK har et «svært godt samarbeid med kirken lokalt, på bispedømmenivå og på nasjonalt nivå» både under olsok og resten av året og i arbeidet med nasjonaljubileet i 2030.

– Hva sier dere til påstanden om at SNK kvier seg for å spille det originale spelet?

– Olav Gullvågs tekst har vist seg åpen for svært ulike tolkninger, noe som tydelig viser olavsarvens mangfold og dynamiske kvalitet. Årets oppsetning hadde eksempelvis et sterkt fokus på den kristne fortellingen, men andre oppsetninger har fokusert mer på det maktpolitiske. Denne stadige utviklingen har vært viktig for å holde spelet levende og relevant for nye tider. Utvikling og mangfold vil derfor også være livsviktig for fremtidens spel på Stiklestad, sier fagsjef Beistad.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur