Kultur

Står nærmere enn de tror

Lever lutheranere i dag som katolikker?

– Å lede en samtale med fire så taletrengte mennesker på 40 minutter, det blir ekstremsport, sier Åshild Mathisen, sjefredaktør i Vårt Land.

Mandag kveld holder hun i tøylene når to lutheranere og to katolikker skal snakke om Martin Luther og kristen tro på Litteraturhuset i Oslo.

Paneldeltakerne er de to biskopene i Oslo, Den katolske kirkes Bernt Eidsvig og Den norske kirkes Ole Christian Kvarme, samt dominikanersøster Mette Andresen og teologiprofessor Marianne Bjelland Kartzow.

Møtes i det praktiske

Mathisen håper samtalen vil ta pulsen på hvordan katolikker og lutheranere i dag lever og praktiserer tro.

– Vi vet jo at kirkelige ledere på begge sider er i dialog, men jeg vil utfordre dem til ikke å befinne seg på det teologiske nivået, men å snakke om disse som definerer seg som kristne i dag, hvilke utfordringer står de i, og om det er noen strøminger som gjør at vi kommer nærmere hverandre. Gjør sekularisering og det at vi bor i flerreligiøse samfunn, at kristne får større behov for å samle seg? Skjer det tilnærminger på helt andre plan? På et slags kroppslig plan? I Vårt Land har vi skrevet mye om det «å gjøre tro», som lystenning, nattverdsvekkelse, bønnevandring, og da jeg nevnte dette for en av paneldeltakerne, søster Mette, svarte hun «dette er jo katolsk».

– Kan man egentig snakke om dette uten å berøre teologien?

– Nei, men den økumeniske dialogen skjer ikke bare på et teologisk nivå. Den skjer også ved at mennesker søker etter en måte å være kristen i Europa i dag på. Dette tror jeg kan være vel så viktig i forhold til å nærmere seg hverandre. Og den bevegelsen er jeg ute etter å høre mer om i kveld.

LES OGSÅ: Kroppsvekkelsen

Død synd?

Panelsamtalen er del av en foredragsserie på Litteraturhuset som De lutherske og katolske bispedømmene i Oslo står bak.

I 2017 markeres det over hele verden at det er 500 år siden de religiøse, politiske og kulturelle omveltningene som er blitt døpt reformasjonen fant sted. En av de viktigste frontfigurene her var den tyske teologen Martin Luther, og Mathisen sier panelsamtalen også vil dreie seg om hvordan Luther har preget kulturen, samt hvilken posisjon kvinner har som ledere og rollemodeller i den lutherske og katolske tradisjonen.

LES OGSÅ: Her er kvinnene som endret Europa

– Også tenker jeg at vi må snakke litt om synd, sier redaktøren kontant.

Spørsmålet om hvordan mennesket fikk tilgivelse for sine synder var en kjernestrid i forbindelse med reformasjonen, og bidro til splittelsen mellom den katolske og de reformerte kirkene.

– Men kan vi egentlig snakke om en Gud som er opptatt av våre synder og dyder i vår tid? Kan vi som moderne mennesker forholde oss til slike begreper? spør Mathisen.

Samtalen streames live på vl.no ikveld.

LES OGSÅ: Vi tok Luther-testen på folkedypet

LES OGSÅ: – Lutherfeiringen er blitt en banal festival

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur