Religion

Stå i det usikre

Å isolere seg fra andres livssyn gjør ikke troen tryggere. Kristne lag og organisasjoner kan bli flinkere på tåle usikkerhet, mener andre- og tredjeplassen i Vårt Lands kronikkonkurranse.

Bilde 1 av 2

I går presenterte Vårt Land vinneren av kronikkonkurransen Hev stemmen: Liv Osnes Dalbakken. Hun vant et stipend på 10.000 kroner, og et kommentatorkurs i regi av Vårt Land. Dette kurset får også Iselin Jørgensen og Åshild Sande, som kapret andre- og tredjeplassen.

Spark bak

– Konkurransen var et spark bak, og fikk meg til å tenke over dette med kjønn og hvorfor kvinner ikke deltar mer, sier sølvvinner Iselin Jørgensen (36).

Hun er vokst opp i Kristiansand, men bor i Oslo og jobber til daglig som prest i Kirkelig dialogsenter.

Tema for konkurransen var «Moderne tro». Jørgensens kronikk handler om hvordan sønnen på tre år lever i et flerreligiøst miljø, og hva det innebærer å være «trygg i troen» i en slik sammenheng: «Stadig hører jeg både trosopplærere og foreldre bekymre seg over om barna får den opplæringen de trenger for å bli ‘trygge i troen’».

– Tror du ikke mange trenger nettopp denne tryggheten?

– Jo, alle trenger trygghet. Men jeg forstår ikke hvordan man blir tryggere i troen av å isolere seg fra andre livsanskuelser. Min erfaring er at jeg blir tryggere på hva jeg tror i undringen, og i møtet med andre, sier Jørgensen.

Hun mener det er viktig at kirken tar på alvor de erfaringene barn og ungdom har ellers i livet.

– Å bygge opp den kristne identiteten uten å ta innover seg hva som er deres hverdagserfaringer, syns jeg er en veldig merkelig tanke.

LES ISELIN JØRGENSENS KRONIKK: Trygg i troen?

Tro på greip

Også tredjeplassen i konkurransen, Åshild Sande (54), er i sin kronikk opptatt av at det skal være plass til troen i hverdagen – og plass til hverdagen i troen: «Det er noko med små ting i kvardagslivet som må hengja på greip med det ein trur på og står for.»

Til Vårt Land utdyper hun:

– Ofte deler vi livet opp i kirken på søndag og jobb på mandag. Jeg skulle ønske at kirken og det kristelige vi holder på med var mer knyttet opp mot hverdagen vår – det er de dagene vi har flest av. Det beste er når kirka kan snakke på en måte som gjør at jeg tar det med meg inn i hverdagen og forandrer meg, sier Sande.

Hun bor i Meldal og ukependler til Trondheim, hvor hun jobber som sosionom på et foreldre- og barnsenter.

LES ÅSHILD SANDES KRONIKK: Bestemor, Orheimen og andre møter med menneske

– Opn vindauga!

Sande skriver om å vokse opp med teologisk konservative synspunkter på blant annet homofili. Når hun etter gymnaset begynner på Sosialhøgskolen, forventer hun å bli stemplet for sine standpunkter. I stedet møter hun en lærer som klapper henne på skulderen fordi hun tør å stå for det hun mener, selv om hun er i mindretall.

Når hun etter studiene sitter i lokalstyret til en misjonsorganisasjon, har hun endret synspunkter i homofilisaken. Hun stiller spørsmål ved hvorfor de er så strikte. Men i kontrast til den sjenerøse læreren, møter hun hardt mot hardt: Enten er du enig med oss, eller du er ute.

– Poenget mitt var hvordan jeg ble møtt av en maktperson. Læreren på sosialskolen møtte meg slik at jeg følte meg løftet i min annerledeshet. Det betydde fantastisk mye for meg. For meg er han den som lever opp etter hvordan Jesus møtte andre, selv om jeg ikke tror han var kristen.

– Hvordan kan kristne organisasjoner bli flinkere til å leve i et «uenighetsfellesskap»?

– De kan tåle usikkerhet. At det ikke er alt på denne jord vi har fasit på. Det er derfor jeg er stor fan av lekpredikanten Matias Orheim, som jeg skriver om i kronikken min. Hans motto var: «Opn vindauga!» Og da snakker vi om hundre år tilbake i tid. Den åpenheten ut mot verden trenger vi, sier Sande.

LES OGSÅ: – En stor overraskelse – og veldig gledelig, sier Hev stemmen-vinner Liv Osnes Dalbakken

Moderne tro

Temaet for konkurransen var «Moderne tro»: Folk tror mindre enn før. Samtidig debatteres religion mer enn noen sinne. Hvordan hører religionen hjemme i et moderne samfunn? Hvordan tror vi, og hvordan tolererer vi andres tro?

Dalbakkens vinnerkronikk stod på trykk i gårsdagens Vårt Land. Iselin Jørgensen og Åshild Sandes bidrag vil bli publisert på kommentarplass i Vårt Land neste uke.

LES VINNERBIDRAGET: Kunsten å tro

Kvinnerom

Begge vinnerne verdsetter initiativet med en egen kronikkonkurranse rettet mot kvinner.

– Jeg tror ikke det er noe essensielt med kvinnen som gjør at deltakelsen i debatten er så lav, men jeg støtter virkemiddelet. Det handler om å bevisstgjøre kvinner om at stemmene deres mangler, sier Iselin Jørgensen.

Åshild Sande tror slike konkurranser kan være nødvendige for å bedre kjønnsbalansen i ordskiftet.

– Jeg tror ikke jeg hadde sendt inn om det var for begge kjønn. Terskelen ble lavere, og da tenkte jeg spontant at jeg måtte prøve. Nå er jeg spent, for jeg har vunnet en premie som jeg ikke vet noe om. Et kommentarkurs, hva i huleste er det? avslutter Sande.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Borge

Arne Borge

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion