Kultur

Snøhetta lager Tutus triumfbuer

Monument: Snøhettas buer feirer arven etter den levende biskopslegenden Desmond Tutu. – Det er en stor glede og ære for oss, sier Snøhettas Kjetil Trædal Thorsen.

Når erkebiskop og fredsprisvinner Desmond Tutu om få dager fyller 86, feires han med et monument laget av arkitektkontoret Snøhetta. «Arch for Arch» består av 14 trebuer med inskripsjoner hentet fra de 14 kapitlene i Sør-Afrikas grunnlov.

Det ni meter høye monumentet vil være plassert sentralt i Cape Town i nærheten av St. George katedralen der Tutu var erkebiskop og Parlamentet. En annen versjon av strukturen vil bli innviet ved Constitution Hill i Johannesburg i desember. De to installasjonene vil illustrere båndene mellom grunnlov og parlament.

Stor ære

Snøhetta-grunnlegger Kjetil Trædal Thorsen betegner oppdraget som sterkt symbolsk og av nasjonal betydning.

– Å bli invitert med på dette er en enorm ære og en stor glede for oss. Vi har vært bevisste på at dette ikke bare skal være et uttrykk for våre betraktninger utenfra. Vi har prøvd å se Desmond Tutus holistiske verdensbilde inn i selve monumentet. Med tanke på den store betydningen Tutus virke har for det sørafrikanske samfunnet, er det på tide at det kommer et minnesmerke der folk kan kontemplere dette. Det er virkelig en ære å få bidra til å hylle en slik bauta av et menneske, sier Thorsen.

Lerk

Verket er utført i limtre av sibirsk lerk. Fordi treverk oksiderer på en annen måte i det sørafrikanske klimaet, var det nødvendig å velge en tresort som holder seg over lang tid. Mens de 14 buene viser til kapitler i grunnloven, viser de 40 knutepunktene mellom buene til hovedpunkter i loven.

– Uten at det skal være altfor symbolsk ladet, skal det være et sted hvor man kan tenke gjennom historien og framtiden, men også et sted hvor man bare kan oppholde seg, sier Thorsen.

Skulderklapp

Da Tutu selv fikk se en modell av buene i vår, sa han ifølge nettavisen News24, at han syntes folk skulle gi seg selv et klapp for skulderen fordi alt han og de andre anti-apartheidaktivistene hadde bidratt med, var å uttrykke folkets drømmer.

– Nå har vi laget et sted hvor folk kan gjøre akkurat det. Buene danner ikke et lukket rom, men en passasje der man kan gå gjennom og gjøre seg slike tanker, sier Thorsen.

«The Arch» er også et navn brukt om archbishop Desmond Tutu. Initiativet til å hedre arven ikke bare etter Tutu, men også etter Albert Luthuli, Nelson Mandela og FW de Klerk, kom fra Cape Towns borgermester Patricia de Lille. Hun henvendte seg til festivalen Design Indaba. Snøhetta har laget Arch for Arch i samarbeid med det sørafrikanske kontoret Local Studio og dets grunnlegger Thomas Chapman.

Møtested

Da Snøhettas Craig Dykers presenterte Arch for Arch tidligere i år, hadde han med seg varme hilsener fra den norske Nobel-komiteen som hyllet Tutu for det lederskap han viser og den inspirasjon han er for alt fredsarbeid.

Dykers viste også til den tradisjonen Tutu står i og navnga Luthuli, Mandela og de Klerk som andre «buer» i den strukturen som har inspirert det moderne Sør-Afrika.

– Plasseringen av monumentet er valgt fordi det er et sted der troens og politikkens verden møtes, påpekte Dykers.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur