Kultur

Smal musikk for enhver smak

Nils Petter Molværs lyd, lys og bildeinstallasjon i Ekebergparken under Ultimafestivalen sprenger alle besøksgrenser. 15.000 har allerede meldt seg, det er bare plass til 2.000.

Bilde 1 av 2

– Dessverre, sier Samtidsmusikkfestivalens direktør og kunstnerisk leder, Lars Petter Hagen.

– Men det er moro. Det er i det hele tatt en myte at få er interessert i samtidsmusikk. Mange av Ultima-festivalens forestillinger er forlengst utsolgt.

Bredest av alle

Ultimafestivalen ser i år tilbake på 25 års enorm aktivitet – og utvikling: I størrelse, i bredde og i sjangre. I dag rommer begrepet samtidsmusikk like mye samtidskunst og samtidsteater, som direkte musikk.

– Ultima er en av de få festivalene i verden, faktisk, som har en sånn type sjangerbredde, sier Lars Petter Hagen.

– Ultima er smal musikk for enhver smak. Egentlig er det den bredeste festivalen i hele Norge.

LES OGSÅ: Vil gjøre musikken råere

Stor fallhøyde

Samtidig er en av Ultimas viktigste oppgaver å utfordre etablerte konvensjoner, og å tørre å gjøre prosjekter med stor fallhøyde, så det ligger i festivalens natur at enkelte arrangementer er bedre besøkt enn andre, sier Hagen.

– Det virker som om folk setter mer og pris på unike kulturuttrykk og kunstnere som tør å stille vanskelige spørsmål, i en offentlighet som blir mer og mer preget av masseproduksjon og kommersiell tenkning. Musikken på Ultima skapes her og nå, i dialog med et stadig økende nysgjerrig publikum, sier han.

Nye koblinger

I jubileumsåret spiller Ultima-festivalen seg inn mot det store temaet «natur, vitenskap, religion». Naturen har inspirert musikere til alle tider. Og vitenskapen veldig lenge, Leonardo da Vinci er et eksempel. Religionen er hjertet i svært mange av verdens toner.

LES OGSÅ: Inviterer til ny Nordic Fest

– Her kommer moderne teknologi inn og åpner mulighet for å gjøre koblinger mellom naturvitenskap og musikk, sier Hagen.

– Vi snakker ikke om å etterligne, imitere natur ...?

– Det er uendelig mange innganger. Noen komponister er inspirert av egne naturopplevelser, Øyvind Torvund og Jon Øivind Ness – for eksempel – i orkesterverker som fremføres av Kringkastingsorkesteret lørdag om halvannen uke. Mens andre diskuterer naturfenomener, slik Gérard Grisey gjør det i det spektakulære verket Noir de l'Etoile i Jakob-kirken tirsdag – utgangspunktet er hans fascinasjon for stjernene og verdensrommet. Og så Olivier Messiaen, som brukte naturen direkte i sin musikk. Som dreven ornitolog transkriberte han fuglelyder, som vi blant annet finner igjen i den svære Turangalila-symfonien, som fremføres i Oslo Konserthus i morgen og fredag, sier Hagen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Samtidig var han et sterkt religiøst menneske, en hengiven katolikk - opptatt av den transendente og eksistensielle dimensjonen i musikken. Så altså: Vi viser under festivalen et utvalg, fra mer tekniske verker til de intuitive, sier Hagen.

Musikken diskuterer

– Du sier at musikken diskuterer. Det er et godt ord ...

– Ja, jeg liker å tenke at musikken kan væren en måte å tenke om verden på. Det er noe i musikkens vesen som gjør den er godt egnet til å gjøre koblinger mellom det bevisste og det ubevisste. Og sånn sett er den et sterkt medium for å kunne ta opp kunstneriske problemstillinger i ganske konkret forstand, dersom man ønsker det.

Rent og sant

– Hva går de ti tusen som går glipp av hendelsen i Ekebergparken glipp av?

– Det er trompetisten, komponisten og produsenten Nils Petter Molvær som beveger seg inn på et helt nytt kunstnerisk område: Han forlater scenen for å bringe et tett, atmosfærisk lydbilde ut i naturen. Lucid Dream er en audiovisuell installasjon som finner karakter gjennom en enestående plassering og skogens kulturhistorie. Lyd, lys og bilder smelter sammen til en installasjon man kan vandre i, en hvor atmosfæren skifter mellom ren og sann skjønnhet og den samme skjønnhetens farlige, destruktive side.

LES OGSÅ: Børge Brende ut mot film-nekt

Ungt og erfarent publikum

– Fordommer ser for seg Ultima-publikumet som menn og kvinner i sort – et eller annet eksklusivt, «vi vil være alene» ...?

– Det er helt feil. Fordommer er som regel feil. Vårt publikum er svært bredt – hovedandelen består av unge mellom 25 og 35, en annen og voksen del er 55 pluss. Det ligger i sakens natur at ikke alt passer for alle. Men vi ligger veldig mye arbeid i å finne et program som kan appellere til mange. I praksis mellom 12.000 og 15.000 besøkende per festival, sier Hagen.

Mer fra: Kultur