Kultur

Slutt for Vivo

Den kristne bokhandlerkjeden Vivo har levert konkursbegjæring til Skifteretten.

Bilde 1 av 2

– Dette er svært beklagelig, men selskapet kan ikke drives for kreditors regning når det ikke er økonomisk grunnlag for videre drift, sier styreleder i Vivo, Tor Odd Berntsen i en pressemelding.

Vivo er Norges største kristne bokhandlerkjede, men har lenge slitt med økonomien. I 2015 hadde kjeden et underskudd på om lag 3,7 millioner kroner. Fram til 1. mars i år har bokhandlerkjeden tapt ytterligere cirka 2 millioner kroner.

LES MER: Bibelen er tyvenes favoritt

– Dyp sorg

Med avviklingen mister mange kristne forlag en av sine aller viktigste salgskanaler.

– Det er med dyp sorg og tårer at vi erkjenner at eierne har måttet ta et så drastisk skritt, sier Svein Andersen. Han er administrerende direktør i de to kristne forlagene Hermon og Genesis, og styreleder i Norsk forleggersamband, som er en bransjeorganisasjon for kristne forlag.

Han anslår at 20-25 prosent av boksalget til Hermon og Genesis har blitt solgt gjennom kjeden. For enkelte av de mindre kristne forlagene tror han andelen kan ha vært så høy som 60 prosent.

– Det er nok de minste forlagene som nå vil lide mest. Flere av dem er ikke medlem i Forleggerforeningen og er dermed ikke sikret av de garantier som Vivo har måttet stille opp med der. Så for de minste kristne forlagene er nå leveransene for de siste månedene tapt, i tillegg til at de står ovenfor et betydelig inntektsbortfall for de neste månedene.

LES MER: Folk stusser over kristne navnebytter

Redusert utvalg

Andersen tror konkursen vil kunne gå på bekostning av mangfoldet av kristne bokutgivelser.

– I forlagene Hermon og Genesis kommer vi til å kjøre videre med utgivelsesplanen for dette året. Men vi ser for oss at vi kan bli nødt til å nedjustere antallet utgivelser med 20 prosent neste år.

Selv om det går mot konkurs for kjeden, betyr ikke det at alle butikkene forsvinner. Mye avhenger nå av hvordan konkursboet blir gjort opp.

LES OGSÅ: Kristen bokhandel i Stavanger konkurs

– Det er sannsynligvis interessenter her som ønsker å gå inn og overta butikker, så alle blir nok ikke borte. I de 33 årene jeg har drevet forlag har antallet kristne bokhandler sunket fra 64 til 24, så både vi og andre kristne forleggere vi har snakket med i dag håper at flest mulig av butikkene kan reddes, sier Andersen.

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur