Kultur

Slutt for samisk på P2

I løpet av året sender NRK P2 sin siste nyhetssending på samisk. – Leit, mener sametingspolitiker.

På hverdager etter klokken 12 synker lyttertallet på kanalen NRK P2 markert, når kanalen sender nyheter på samisk. Det blir det slutt på innen utgangen av dette året.

– Dette er leit, sier Mariann Wollmann Magga (AP), som leder Sametingets kulturkommité.

Bakgrunnen for avgjørelsen er at NRK nå har en egen samisk DAB kanal. Magga mener likevel det er utilfredsstillende at det samiske språket «stues bort» på én av 25 riksdekkende DAB-kanaler.

– Dagens nyhetssending minner oss om at samisk er et offisielt språk i Norge, som hører naturlig hjemme i det norske medietilbudet. Nå mister i denne påminnelsen, sier Magga.

LES MER: Norden får nytt språk

LES MER: Facebook kupper nyhetsbildet

Til DAB

Kanalsjef for NRK P2 Ole Jan Larsen mener det er vanskelig å argumentere for at P2 skal fortsette med samiske sendinger, når NRK har en egen samisk DAB-kanal.

– Vi vil heller dekke samisk samfunn og kultur som er interessant innhold for P2-lytterne. Ambisjonen må være å lage et tilbud som relevant og interessant for lytterne, heller enn et tilbud som minner dem om det samiske språket, men som samtidig får dem til å skru av radioen, sier Larsen.

Redaktør for NRK Sápmi Mona Solbakk ser programomleggingen som en naturlig konsekvens av at FM-nettet slukkes neste år.

– Nå som vi har en fullverdig samisk DAB-kanal, kan P2 konsentrere seg om det samiske innholdet vi lager på det norske språket, sier Solbakk, og viser til kulturmagasinet Árdna, som sendes på fredager.

Programmet Árnda handler om samisk kultur, men er på norsk. Dette programmet fortsetter på P2.

– Jeg kan forstå innvendingen Magga kommer med. Men det er viktig at lytterne får tilbud på et språk de forstår. Så må vi være flinke til å synliggjøre samiske innhold ellers. Det er innholdet som skaper forståelse, ikke bare å høre et språk, mener Solbakk.

LES MER: NRK får skryt for å kryptere

Flere grep

Utlukingen av sendingene på samisk er ett av tre grep som vil bli tatt for å fornye kulturkanalen til høsten. Også programmet Nyhetsmorgen skal fornyes, og et nytt ettermiddagstilbud skal utvikles i samarbeid mellom kulturavdelingen, nyhetsavdelingen og dokumentar- og samfunnsavdelingen.

– Å utvikle en radiokanal er en kontinuerlig prosess, hvor vi aldri kan lene oss tilbake å si at vi er ferdig. Nå skal vi finne ut hvordan vi kan få disse sendeflatene til å fungere enda bedre for lytterne våre, sier Ola Jan Larsen.

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur