Kultur

Slipper stor-jugeren løs

Ingar Sletten Kolloens roman handler om at det aldri er for sent å kravle seg over til livets lyse side.

Den tomme plassen i vitrineskapet er Ingar Sletten Kolloens andre roman. Han er mest kjent for sine Hamsun-biografier og sin bok om Snåsamannen. Nå er han lei av å skrive sakprosa.

– Nå slipper jeg løs storjugeren i meg, og går inn i den sterke fortellertradisjonen fra Gudbrandsdalen, som jeg vokste opp i, forteller Kolloen som er en av forfatterne på Gyldendals høstliste.

– Nå er det slutt på de alvorlige, dokumenterende sakprosabøkene. Jeg slipper taket i den akademisk-intellektuelle rollen jeg er blitt forbundet med, og går over i fortellerrollen. Det er deilig å slippe seg løs og bare juge, det er noe jeg har ønsket lenge, sier Ingar Sletten Kolloen, og støtter seg på at forlaget mener han er ganske god til det.

LES OGSÅ: Gammel barnebok i ny innpakning

Peer Gynt

Han håper det blir en munter bok der den frodige fortellertradisjonen han er godt kjent med, ligger til grunn.

– Det er en grunn til at Ibsen la fortellingen om Peer Gynt til Fron. Han satte seg grundig inn i sagn fra området og hadde god innsikt i fortellerkunsten, sier han, og nevner Monty Python som et annet forbilde for sin munterhet.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Drøm og kjærlighet

Romanen er historien om en nylig innsatt dronning og en vaskedame, i nåtidens Danmark. Dronningen er på jakt etter det hun ønsker seg over alt i verden, og vaskedamen sliter for å overleve og underholde sin slabbedask av en mann, som hun har giftet seg med i ren vanvare. Det ender opp i en ellevill ferd mot Norge – mot brustne drømmer og yrende kjærlighet.

– Vi har alle vårt å baske med. Jeg tar for meg to veldig forskjellige liv, som knyttes sammen. Det handler aller mest om en søken mot livets lyse sider, forteller Kolloen.

LES OGSÅ: – Ikke lenger oppdragende

Nye forfattere

Gyldendal presenterer tre skjønnlitterære debutanter på årets høstliste.

Hanna Dahl debuterer med novellesamlingen Rønneimperiet som handler om tristheten og hvordan språket forvrenger virkeligheten og menneskene i den.

Marlen Ferrer har skrevet romanen De bortkomne, som forteller om akademikeren Liv som forlater mann og barn og lever på «the wild side» i Mexico. Boken handler også om å være alene i verden – på jakt etter trøst.

Slik skal vi velge våre ofre er Bjørn Vatnes debutroman. Den handler om en fars forhold til en datter på fire år. Han beskriver også grensene mellom ytring og handling, og skjult raseri.

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur