Klima

Skremmer oss til vett med plastikk

Alle tror at verden alltid har vært dekket av plast. Vismannen Polymer vet noe annet. Elever vil advare oss med en søppelmusikal.

Bilde 1 av 3

Siden nyttår har over hundre elever ved Rønningen Folkehøgskole i Oslo samlet plastsøppel. Flere kubikk er det blitt. Inngangen, salen og scenen er dekket med plast. Tak og vegger skinner i slitte farger. Kostymene er tråklet av plast. For hver uke har elevene sett nyhetsinnslag om hval med magen full av plast og andre alarmerende miljøfarer og tenkt at musikalen er skremmende aktuell.

Søppelbygg

Rønningen-elevene er ikke alene om å bruke kunsten til å vekke miljøengasjement. Ocean Hope heter prosjektet til kunstner Solveig Egeland der hun bygger hytter av søppel fra strendene. Hun er også kulturrådgiver i Borg bispedømme.

– Det er topp at skolen gjør dette. Min holdning er at kunst viser vei og skaper refleksjon. Å rydde strender er en ting. Da blir søppelet borte, og vi kan glemme at vi forsøpler. Når du kan gå inn i søppelet, drikke kaffe der og finne ly for vinden, så kommer tankene. Når du ser bilder av at plasten fyller magen på fugl og fisk, er effekten sterk, sier Egeland.

LES OGSÅ: Hvor mye veier alt vi har laget?

Ødelagt verden

Også på Rønningen må man bokstavelig talt gå inn i søppelet. Nora Ramsrud (19) spiller hovedrollen som den unge Ninjo. Hun er tydelig på at forestillingen er laget for å vekke både deltakere og publikum.

– Verden er ødelagt. Alt er tildekket av plast. Menneskene har ødelagt for seg selv. Diktatoren Gogadem holder alle nede. Alle har et lys i hånden, men ingen skjønner hva som foregår. Jeg spiller Ninjo som heller ikke skjønner noe før hun møter vismannen Polymer. Han har kunnskap om verden slik den var før plasten, og hun oppdager at det finnes et liv utenfor lyskulen. Det er en «wake up call». Det kan ende ganske tragisk hvis fortsetter som nå, sier Nora.

– Hva betyr det for deg å være med på dette?

– Mye. Vi har et viktig budskap vi vil nå ut med til flest mulig. Derfor er det også interessant å være med. Våre øyne er åpnet for klimakrisen, og vi er mer bevisst på at vi ikke kaster plast. Det har også ofte vært tema på nyhetene i det siste. Derfor har det betydd mye å være med og tydeliggjøre det vi kommer til å være en del av, sier Nora Ramsrud.

LES OGSÅ: Nå er det ut med innpakning

Grønne kunstnere

- I stedet for å gå foran, er vi havnet i bakevja, sa kunstner Ståle Sørensen i Green Artists her i avisen for tre år siden. Han registrerer en endring til det bedre, men synes fortsatt at kulturliv og kunstnere henger etter. I dag er Sørensen Miljøpartiet De Grønnes stortingskandidat i Buskerud.

– Fortsatt er det mange store skulpturer og offentlige verk som lages i andre land med helt andre krav til HMS og klima, sier han.

Kunstverk som har dårlig økologisk avtrykk er blitt vanskeligere fordi det er blitt en bevissthet om det blant de som har ansvar for offentlig utsmykning. Sørensens verk blir laget her i landet enten de er i tre eller stål.

– Jeg merker at oppdragsgivere har en policy på at bygg og kunst skal forholde seg til klimagassutslipp, sier han.

LES OGSÅ: – Kunstnere i grønn bakevje

Selvkomponert

Plastmusikalen er skrevet ev Henrik Årdal som også er leid inn som regissør, men elevene har vært med på å gi uttrykket.

– Alt vi synger har vi skrevet selv, understreker Nora som er fra Hadeland og er svært glad i sang, dans og teater, ikke minst det å få en hovedrolle.

Christine Tjore Lervåg (20) og Nora Røstø Grøtberg (19) synes begge musikalarbeidet er hektisk på en gøy måte. De jobber mot kveldens premiere med å få alle 50 kostymer, hår og kulisser til å gi bildet av en fullstendig uorganisk verden der ingenting skal se menneskelig ut.

– Å jobbe på denne måten med hva forbruket vårt gjør med verden, får en til å tenke, sier Nora Røstø Grøtberg.

– Bildene av hvalen med magen full av plast gir et inntrykk av hva som skjer på en nesten surrealistisk måte, sier Christine Tjore Lervåg.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima