Kultur

Skjult i stratovulkanen

Science fiction-litteraturens «far» kom seg aldri til vestkysten av Island. Til gjengjeld satte han denne naturen på kartet for all ettertid.

Den strekker seg 1.456 meter over havet og er dekket av is. Men klarer du bare å kakke deg gjennom det frosne vannet, er Snæfellsjökull selve porten til jordas indre.

I hvert fall dersom vi skal tro skjønnlitteraturen.

Ekspedisjon

I Reisen til Jordens indre av Jules Verne blir vi kjent med Axel og hans onkel. Onkelen heter professor Lidenbrock, jobber i Hamburg, men har fått fatt i noen sjeldne dokumenter skrevet av en islandsk vitenskapsmann. De røper hvordan man kan foreta den farefulle ekspedisjonen inn til jordas indre. Dermed er historien i gang. De to drar til sagaøya Island. Og med hjelp av guiden Hans forsøker de å ta seg inn til jordens sentrum gjennom Snæfellsjökull.

Rjukan

Den sovende vulkanen ligger helt på vestsnippen av halvøya Snæfellsnes, og den franske forfatteren Verne reiste selvfølgelig aldri hit. Han må ganske enkelt ha gjettet på hvordan det så ut basert på beskrivelser han hadde lest. Og Verne var en flittig leser av reisebeskrivelser, som tilgjengjeld inspirerte andre utflukter han bega seg ut på.

I bladet Le tour du monde leste han blant annet om Telemark, der Rjukanfossen ble beskrevet som et av verdens underverker. Etter et besøk i Sverige, satte Verne derfor kursen mot Christiania. Deretter dro han videre rundt til det indre Østlandet, hvor han var innom både Mjøsa, Tinnsjø og selvsagt Rjukan, inntrykk som er beskrevet livlig i boken Un billet de loterie, le No. 9672.

LES OGSÅ: Antituristens angst for «turistfellen»

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur