Kultur

Skjærgårdsgospel på Rockheim

Etter nesten 40 år er den kristne rockefestivalen i skjærgården kommet på museum.

Når du nå går inn dørene på Rockheim i Trondheim, møtes du av 39 festivalplakater fra det som begynte som Skjærgårdsgospel i 1981.

– Vi er både beæret og stolte, sier de to festivalgründerne Morten Skjævestad og Tron S. Mathisen. De har begge bidratt med å samle plakater, brosjyrer, bilder og film som blir brukt på utstillingen.

LES OGSÅ: Rockheim viser kristen pophistorie

Mathisen var til stede da utstillingen åpnet nylig og holdt foredrag om festivalens historie. Han er godt fornøyd med måten det nasjonale museet for populærmusikk presenterer festivalen. Festivalklipp vises på en storskjerm, mens folk kan studere plakater og detaljinformasjon om de ulike festivalårgangene.

Kragerø

Ti år før festivalen ble tensingkoret Singspiration startet i Kragerø. Noen venner begynte å snakke om å arrangere en stor gospelkonsert. I den historiske presentasjonen på Rockheims nettside står det at Bjørn Eidsvåg og Jan Groth var blant artistene som preget første utgave av en av landets musikkfestivaler med lengst levetid. Det er antagelig bare de store jazzfestivalene og festspillene som slår dem på kontinuitet.

Økonomi

I tider der store festivaler som Hovefestivalen må avvikle og andre sliter, kan stiftelsen Skjærgårds fortsatt holde stø kurs. At festivaløkonomi er en utfordrende øvelse merker imidlertid de også.

– Det hadde ikke gått for oss heller om det ikke var fordi vi har mange bein å stå på. På ungdomsfestivalen Skjærgårds Music & Mission på Risøya, vil det hvert tredje eller fjerde år merkes at det er et generasjonsskifte. På den «voksne» Skjærgårdssang i Langesund er oppslutningen stabil. Vi er stolte av at vi klarer oss med svært lite offentlig støtte sammenlignet med for eksempel de store jazzfestivalene, sier Skjævestad.

LES OGSÅ: Kampen om det unge publikummet

At rundt 2000 frivillige bidrar med anslagsvis 50 årsverk er også en vesentlig suksessfaktor.

Underdogs

I dag har stiftelsen Skjærgårds sju festivaler og ti ansatte. Morten Skjævestad og Tron S. Mathisen er likevel ikke vant med nasjonal oppmerksomhet. Få riksdekkende medier har brydd seg om å rapportere fra de fire tiårene med rock og pop i skjærgården.

LES OGSÅ: Ny sjef på Skjærgårds

– Det Rockheim viser er jo i sin helhet ikke en utstilling om oss, men om den kristne rockens betydning. Vi har alltid følt oss som underdogs. Det er fantastisk flott at Rockheim nå løfter oss fram, sier Skjævestad.

---

Rockheim

  • Nasjonalt museum for populærmusikk.
  • 20. juni åpnet utstillingen om Skjærgårdsgospel og Skjærgårdsgospel Music & Mission Festival.
  • Den inngår i Soli Deo Gloria – en utstilling om kristendom og populærmusikk.

---

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Kultur